A Gyulahús 49 százalékát értékesítené a önkormányzat

Gigaberuházásra készül a húsipari cég, a finanszírozásához szükséges az önkormányzati tulajdon értékesítése.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 16. 12:10
Forrás: MTI/Rostás Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős fejlesztésre készül a Gyulahús Kft., a beruházáshoz szükséges forrás előteremtése érdekében azonban szükség van szakmai vagy pénzügyi partner bevonására és a tulajdoni hányad maximum 49 százalékának értékesítésére - közölte Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester. Gyula polgármestere a képviselő-testület szerdai zárt ülésén született döntésről azt közölte, ezzel új finanszírozási lehetőségekhez jut a húsüzem. Indulhat egyebek mellett a közelmúltban a nagyvállalatok előtt megnyílt pályázaton, amelyen ötmilliárd forint nyerhető el.

A jelenleg két telephelyen működő Gyulahús Kft. 13 milliárd forintos fejlesztést tervez. 

Új szárazáru üzemet építene fel a jelenlegi Kétegyházi úti telephelyen, ezt az ágazat többi szereplőjének tervezett nagyberuházásai is indokolttá teszik. A pályázaton elnyerhető támogatás mellett azonban szükség van még mintegy nyolcmilliárd forint önerőre.

A képviselő-testület elvi támogatását adta ahhoz, hogy a Gyulahús Kft. új szárazáru üzemének felépítése érdekében pályázatot nyújtson be a cég, és szakmai vagy pénzügyi befektetőt vonjon be a hiányzó önerő biztosításához. A tőkebevonás érdekében nyílt, nyilvánosan meghirdetett, transzparens eljárást folytat le az önkormányzat. Görgényi Ernő aláhúzta: 

A Gyulahús legfeljebb 49 százalékát hirdetik meg.

Elsősorban magyar befektetőt várnak. Feltétel, hogy 

  • a termelés Gyulán maradjon,
  • a gyulai kolbász és a gyulai májas termékek gyártása folyamatos maradjon,
  • a minőség nem romolhat,
  • a védjegyek az önkormányzat tulajdonában maradnak,
  • a menedzsmentet érintő döntésekhez a képviselő-testület felhatalmazása szükséges.

Görgényi Ernő beszámolt egy külső szakértő által készített véleményről, miszerint ha az új üzem felépülne a jelenleg használaton kívüli vágóhíd helyén, akkor 2200 tonnáról 4000 tonnára nőne az éves termelési kapacitás, hatékonyabbá válna a gyártás, csökkennének az energetikai, szállítási és logisztikai költségek, megszűnne a biztonsági kockázat. A befektető bevonására kiírandó nyilvános felhívás tervezetét a következő, nyilvános testületi ülésre állítják össze.

A Gyulai Húskombinát utódját, a Gyulahús Kft.-t 2013-ban alapították, minden évben nyereséges volt, amelynek jelentős részét (az alapítás óta mintegy 1,5 milliárd forintot) fejlesztésre fordították, az évek során számos korszerű gépet szereztek be – emlékeztet a polgármester. A Gyulahús Kft. 2019-ben mintegy nettó 6,8 milliárdos árbevételt ért el, ami 2020-ban a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 7,66 milliárdra emelkedett. Adózott eredménye 213 millióról 392 millió forintra nőtt.

Borítókép: MTI/Rostás Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.