A strandszezon után is lesz élet a Balatonon

Hamarosan zárnak a strandok, de Zamárdiban futóversenyre, Füreden a SUP vb-re várják a késő nyári vendégeket.

2021. 09. 03. 14:54
null
A nyaraláshoz szükséges pénzt a válság során sem vette el a kormány a családoktól Fotó: BACHPEKARYMATE Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon belül bezárnak a balatoni fizetős strandok; egy részük már csak ezen a hétvégén tart nyitva, többségük a jövő vasárnapig várja a vendégeket. Szeptember első hetének végén még Füreden, Keszthelyen, Siófokon és Balatonlellén is megmártózhatunk, de lesz olyan fizetős strand, amelyik a végleges kapuzárásig belépőjegy nélkül lesz látogatható. Büfére és egyéb szolgáltatásokra ne számítsanak a napfürdőzésre vágyakozók, az illemhelyek használatára azonban több szabadstrandon is lehetőség lesz. Mivel a strandi és a strand közeli büfések nem gondolták, hogy augusztus 20-a után minden átmenet nélkül beköszönt az ősz és eltűnnek a fürdőzők, a korábbi évekhez hasonlóan szeptemberre is tartalékoltak árut. Így most csak azok a helyek tartanak nyitva, amelyek mindenképpen megszabadulnának a fel nem használt alapanyagoktól.

A hét végén edzőcipőre lehet váltani a strandpapucsot, mivel két jelentős futóversenyt is kínálnak az aktív turizmus híveinek. Szombaton Zamárdi hatalmas szabadstrandjáról rajtolnak el a DM Balaton Run futóversenyre nevezett amatőr és profi versenyzők. Legfeljebb háromezren indulhatnak, a teljesíthető táv 2,25, 10,5 és 21,1 kilométer. Egyedi és félmaraton versenyágban, extra- és gyerekfutamban is rendeznek megméretést, sőt nordic walkingosok is rajthoz állhatnak. Balatonlellén szeptember 26-án rendezik meg a III. Kishegyi Trail nevű futóversenyt. Erre még várják a próbázókat – tudtuk meg a szabadidősport-esemény szervezőitől. A balatoni nyárutó legrangosabb sporteseménye minden bizonnyal a balatonfüredi SUP-világbajnokság lesz. A szeptember 9. és 12. között sorra kerülő, látványosnak ígérkező rendezvényen gyorsasági, hosszú távú és ügyességi kategóriában mérhetik össze felkészültségüket a legjobb hazai és külföldi állva evezők.

A következő hónapokban már gasztroturisztikai rendezvényekre is várják a Balaton-pártiakat, köztük az ínyenceket, akik a legnagyobb hazai tó vendéglőiben is a helyi alapanyagokból készült ételeket keresik. Szeptember utolsó hetének végén Badacsonyban a IV. Gasztrohegy várja a vendégeket. Ezúttal kinyitnak majd a hegy kultikus vendéglői, amelyeket egy-egy túra keretében kereshetnek fel a helyi étel- és italkülönlegességek kedvelői.

Borítókép: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.