Adócsökkentés is segíti a bővülést

Kedvező, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatt kialakult válság alatt sem hagyott fel a beruházások ösztönzésével. Folytatódott az adócsökkentés is, amely jövőre sem áll le. Így például januártól a 25 év alatti munkavállalóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

2021. 09. 06. 5:50
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze négy hónap maradt arra, hogy a bruttó hazai termék (GDP) idei növekedése elérje a kitűzött 5,5 százalékos célt, ezért küzd minden egyes nap a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs – mondta a minap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ez a szám azért fontos, mert ha a gazdaság idei növekedésének üteme eléri ezt a mértéket, akkor az állam a jövő év elején visszautalja a gyermeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat. Egyre több jel mutat arra, hogy ez így is lesz. 

Lapunk is beszámolt arról, hogy a Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői úgy számolnak, hogy a magyar gazdaság növekedése elérheti a hét százalékot.

Ez meghaladja a Magyar Nemzeti Bank prognózisát is, amely jelenleg 6,2 százalékos bővüléssel kalkulál.
A különböző elemzőházak azt követően javítottak az idei várakozásukon, hogy kiderült: a magyar GDP 17,9 százalékkal nőtt a második  negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez rekordnak számít, de kedvező az is, hogy az előző negyedévhez mérve 2,7 százalékkal lett nagyobb a teljesítmény. A növekedéshez az ipari termelés 7,3, a szolgáltatások hét, az építőipar 0,9 százalékponttal járult hozzá.

Bizakodásra adhat okot az is, hogy 10,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene az idei második negyedévben. Elsősorban a feldolgozóiparban és a szolgáltatásban tevékenykedő vállalkozások gépberuházásai növelték a teljesítményt. Varga Mihály pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ilyen mértékű emelkedésre eddig nem volt példa. Ebben az időszakban 2760 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Magyarországon. Ebben benne van az is, hogy a kormány a koronavírus-járvány ­miatt kialakult válság idején sem adta fel a növekedésbarát gazdaságpolitikáját, nem kezdett megszorításokba. Tavaly az állam négyezermilliárd forintot fordított a fejlesztések támogatására. Ez az idén is így lesz, míg jövőre ez az összeg elérheti a hétezermilliárd forintot. A kormány nemcsak a beruházások ösztönzését nem adta fel, hanem az adócsökkentésről sem mondott le. 

A pénzügyminiszter a minap erősítette meg, hogy a közterhek csökkentésének összege idén és jövőre elérheti az 1500 milliárd forintot.

Így például az új építésű lakások áfájának öt százalékra történő mérséklésével 110 mil­liárd, a csokos lakások illetékmentessé tételével 25 milliárd, a kiva 11 százalékra csökkentésével kilencmilliárd, a járvány sújtotta ágazatok katamentességével 14 milliárd, míg a kisvállalatok iparűzési adójának egy százalékban maximált értékével 84 mil­liárd forint marad az idén a családoknál és a cégeknél. Jövőre a 25 év alatti munkavállalóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ami 140 milliárd forintot jelent. A növekedéshez kötött adó-visszatérítés pedig mintegy hatszázmilliárd forinttal gazdagítja a családokat.

Jönnek az új adatok 

Több statisztikai mutató is megjelenik ezen a héten. A távirati iroda közlése szerint kedden ismerteti a Központi Statisztikai Hivatal  az ipari termelés júliusi első becslését. Júniusban ez a mutató 22 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Csütörtökön pedig kiderül, hogyan alakult a szálláshelyek forgalma júliusban. A vendégéjszakák száma júniusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva másfélszeresére nőtt, de 33 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júniusához képest.

(Borítókép: Egyre biztosabb, hogy megvalósulhat az szja visszautalása a gyereket nevelők részére. Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.