Állami beruházási bankot alapítanának Romániában

Beruházási bankkal készül bővíteni az állami tulajdonú pénzintézetek körét a román kormány. Holdudvar kiépítése zajlik vagy gazdasági szükségszerűség diktálja a lépést? Romániában erősen megoszlanak a vélemények.

2021. 09. 13. 15:30
CITU, Vasile-Florin;
Bukarest, 2020. február 26. 2019. október 30-i kép Florin Citu bukaresti szenátorról a román parlamentben. Klaus Iohannis államfő 2020. február 26-án Citut bízta meg kormányalakítással. Az eddig ügyvivő pénzügyminiszteri tisztséget betöltő 47 éves szenátor a kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Úgy tűnik, immár nincs akadálya a harmadik állami bank megalapításának Romániában. A hangzatos nevű Románia Nemzeti Fejlesztési Bankja (BNDR) hitelintézet létrehozásának ötlete 2015-ben született meg, az akkori szociáldemokrata Ponta-kormány Tájékoztatás a nemzeti fejlesztési bank projektjéről című memorandumot fogadott el. 

Tavaly márciusban a terv újra közelített a megvalósuláshoz, ám a képviselőházban megbukott, miután Ludovic Orban kormányfő azzal érvelt, hogy a kormánynak megvannak a szükséges pénzügyi intézményei, sokkal fontosabb, hogy ezek között ne legyenek feladatköri átfedések.

Hogy hat év vajúdás után mégis célegyenesbe került elképzelés, elsősorban azzal magyarázható, hogy a jelenlegi miniszterelnök, Florin Cîțu kormányfő szívvel-lélekkel támogatja a projektet. Látványos pálfordulásról beszélhetünk, korábban ugyanis – még ellenzékiként – vehemensen ellenezte az elképzelést, álláspontját a közösségi portálok készségesen meg is őrizték. Akkor úgy vélekedett, hogy gazdaságilag semmiképp sem indokolt az állami fejlesztési bank léte, miután az állam már rendelkezik két bankkal: az EximBankkal, valamint az egykori takarékpénztár utódjával, a CEC Bankkal. „Gazdasági erőforrások pazarlása készül eszement projektekre. Nem számítok az ellenzék ellenszegülésére, mivel ahol van egy bank, ott igazgatótanács is van” – áll Cîțu egyik 2015-ös Facebook-bejegyzésében. A képviselőházban is a bankalapítás ellen szavazott, sőt felszólalásban is érvelt ellene.

Ma már azonban roppant fontosnak tartja a fejlesztési bank létrehozását, ami része lenne „egy átszervezési folyamatnak, amely az állam teljes pénzügyi-banki cégcsoportját érinti”. Az ügy pikantériáját fokozza, hogy a bankalapításról szóló sürgősségi kormányrendelet szinte teljes mértékben megegyezik Eugen Orlando Teodorovici szociáldemokrata pénzügyminiszter öt évvel korábbi tervezetével. 

A BNDR már idén elkezdené működését 37 alkalmazottal, az alkalmazotti létszám 2026-ra 193-ra nőne. Nem klasszikus banknak szánják, lakossági üzletágat nem terveznek. „Elsősorban az Európai Fejlesztési Banktól és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól származó hitelek hatékony kezelése lesz a feladata, olyan szerv, amelyen keresztül nagy beruházásokat tudunk folytatni” – magyarázta Dan Vîlceanu pénzügyminiszter. 

A tervezet szerint a bank létrehozásának nincs költségvetési vonzata, ami a szakértők szerint nehezen elképzelhető, hiszen ahhoz, hogy egy pénzintézet megbízható legyen és működőképes, több milliárd eurós alapra van szükség. 

A szakemberek egy része amúgy osztja a miniszterelnök hat évvel korábbi véleményét, gazdasági szempontból nem tartva indokoltnak az új hitelintézet létrehozását. „Már rendelkezünk azokkal az intézményekkel, amelyek át tudják venni ezt a szerepet. Inkább a már létezőket kellene megreformálni, amelyek a Román Nemzeti Bank ellenőrzése alatt működnek. Profilját tekintve a Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosítási Országos Alapja, tőkeereje is elegendő lenne, akárcsak az EximBanké” – jelentette ki a Ziarul Financiar című gazdasági lapnak Cristian Păun, a Bukaresti Közgazdasági Akadémia professzora.

Az állami tulajdonú bankokban dolgozók átlagfizetése amúgy átlagban háromszorosa a kereskedelmi bankokban elérhető jövedelemnek, a csúcsvezetők 16-17 ezer eurós havi fixért végzik a munkájukat. Florin Cîțu miniszterelnök nemrég ennek az aránytalanságnak a felszámolására tett ígéretet. Kérdés, hogy a létrehozandó pénzintézetbe mivel lesz majd képes csúcsszakembereket vonzani. 

Borítókép: Florin Cîțu román miniszterelnök. MTI/EPA/Robert Ghement
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.