Faipari ágazati képzőközpont alakul Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A piaci igényekhez igazodó, naprakész tartalmú oktatást szolgálják a cégek bevonásával megalakuló képzőközpontok, ahol 8–12 fős csoportokban tanulhatnak majd a jövő asztalosai.

Magyar Nemzet
2021. 09. 25. 11:46
Budapest Congradus Kft. asztalos tanulók szakmai gyakorlata fotó Teknős Miklós MN Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Faipari ágazati képzőközpont alakul Jász-Nagykun-Szolnok megyében – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás a távirati iroda által idézett közleményében kiemelte: a kormány a megerősített szakképzési rendszerben is kifejezetten szorgalmazza az intézmények és a diákok leendő munkaadói, a vállalkozások együttműködéseit. A piaci igényekhez igazodó, naprakész tartalmú oktatást szolgálják a cégek bevonásával megalakuló ágazati képzőközpontok. 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében már a következő tanév kezdetére létrejöhet az első hazai fa- és bútoripari képzőközpont. 

A Karcagon és Mezőtúron 275 millió forintból várhatóan jövő őszre elkészülő fejlesztések minőségi fa- és bútoripari elméleti és gyakorlati oktatást tesznek lehetővé a vállalkozások bevonásával.

A projektben egyebek mellett megújítják a duális képzés és a középfokú szakképzés infrastruktúráját, valamint az oktatók továbbképzését is – tette hozzá az államtitkár.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében már a következő tanév kezdetére létrejöhet az első hazai fa- és bútoripari képzőközpont.    Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

– A kormány országszerte több mint 7,7 milliárd forinttal támogatja 29 ágazati képzőközpont kialakítását. A teljes rendszert átláthatóbbá és célszerűbbé tettük, a technikumokban vagy szakképző iskolákban tanulók széles körének az idei tanévtől ösztöndíjat, a végzetteknek pályakezdési támogatást biztosítunk. Régi adósságot törlesztettünk az oktatók bérének korábban példátlan mértékű, átlagosan 30 százalékos megemelésével – emelte ki az államtitkár, hozzátéve: azon dolgozunk, hogy a szakképzést választó fiatalok megfelelő tudáshoz és gyakorlathoz jutva sikeresen találják meg helyüket a munkaerőpiacon vagy léphessenek tovább a felsőoktatásba.

Az ágazati képzőközpont több kis- és középvállalkozás által létrehozott nonprofit gazdálkodó szervezet, amelynek tagja lehet a szakképzési centrum is.

A 8–12 fős csoportokban megvalósuló képzésekhez szükséges eszközöket a szakképzési centrum és a cégek közösen biztosítják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.