Hazai kkv-kból regionális multik

Jó néhány hazai vállalkozás elért abba az életciklusba, amikor partnerként a hosszú távú együttműködésre berendezkedett magántőkealapokkal – amelyek akkora tőke felett rendelkeznek, hogy ki tudják vásárolni a korábbi, állami hátterű befektetőket – magyar regionális multikat hozzanak létre.

Horváth Éva
2021. 09. 24. 6:57
RÁCZ József; SZIJJÁRTÓ Péter
Az egyik nyertes, a Magyar Gomba Kertész Kft. egyetlen dolgozótól sem vált meg a válság alatt Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok magyarországi vállalkozás már felnőtt és elért abba az életciklusba, amikor érdemes lenne tőkét kifektetnie, és – akár egy hasonló profilú régiós partnerrel összefogva – elkezdeni a regionális terjeszkedést – mutatott rá a Magyar Nemzet kérdésére Szabó István Attila, az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese egy tegnapi konferencián. A fejlődőképes hazai kis- és középvállalkozások (kkv) az elmúlt harminc év során már átélték a cégek kötelező életciklusait, amelyek mindegyikének megvan a maga fejlesztésihitel-, illetve tőkeigénye. Ezek nem egyszeri nagy forráspótlások vagy alkalmi életmentő gyorssegélyek, hanem a különböző vállalati periódusok során megjelenő természetes finanszírozási szükségletek. 

Így például a kisebb cégméret idején tipikus korai támogatást jelentenek a Hiventures vagy a Széchenyi Alapok forrásai, amelyeket a növekedés idején  jellemzően felváltanak a magántőkealapok, majd egyre színesebb és változatosabb lehetőségek nyílnak meg a hosszú távon fejlődni vágyó vállalkozások előtt.

A szakember egy mindenki számára érthető hétköznapi példával párhuzamot vonva úgy fogalmazott: az általános és a középiskola, valamint az egyetem után jó néhány hazai cég eljutott a PhD korszakába, amikor érdemes továbblépni. Ugyanakkor a EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese érdeklődésünkre felhívta a figyelmet a magyar vállalkozói mentalitás egy sajátos elemére is. 

A már sikeres vagy ígéretesen felfutó cégek tulajdonosainak zöme a sikerek csúcsán, vagy nem sokkal azután, amikor már beértek a fejlesztések és jól fut a szekér, hajlamos hátradőlni, majd nem sokkal később kilépni a társaságból. Szerte a világon, különösen a Távol-Keleten vagy Amerikában viszont ilyenkor nyílik meg a világ egy vállalkozó előtt. Gyakran mondják: innentől kezdve már meg sem állnak a Wall Streetig. 

Szerencsés lenne az itthoni cégeknek ezen a mentalitáson változtatni, talán a mostanában aktuális generációváltás segíthet ebben. Azaz nemcsak sikeres exiteket (amikor a kockázatitőke-befektető realizálja a nyereségét – a szerk.), hanem regionális multikat is szeretnének látni a hazai szakemberek.

Ez a szemlélet és stratégia is jelentős helyet kapott, nem kis mértékben Szabó István Attila hozzászólása nyomán, a Portfólió és a HVCA tegnapi közös konferenciájának panelbeszélgetésén, ahol az állami szerepvállalás jövőjéről osztották meg elképzeléseiket az állami hátterű alapkezelők és fejlesztéspolitikai intézmények vezetői. Mint elhangzott, az elmúlt évtizedeket meghatározta az állami szerepvállalás a kockázatitőke-szektorban, főleg 2010-től sokszorozódtak meg a befektetett összegek. 

Most azonban az általunk támogatott alapok esetében azt várja a kormány és a piac is, hogy a lehető legtöbb magánforrást mozgassák meg a szereplők. Emellett az is fontos, hogy a beruházások a kkv-szektort támogassák

– hangsúlyozta Dobos Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.

Szabó István Attila a következő öt-tíz évben azt szeretné látni, hogy az állami szerepvállalás csökken, de nem annak mértéke, hanem aránya a privát tőke javára. Az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese a panelbeszélgetésen kiemelte: fontos, hogy hosszú távon legyenek olyan magántőkealapok, amelyek akkora tőke felett rendelkeznek, hogy ők tudják kivásárolni a korábbi, állami hátterű befektetőket, létrehozva így magyar regionális multikat.

Borítókép: MTI/Komka Péter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.