MNB: Nagyjából egy év múlva szűnik meg a magas infláció

Megjelent az MNB szeptemberi inflációs jelentése, amelyet a jegybank sajtótájékoztatón ismertetett. Az infláció idén is, jövőre is magasabb lesz, mint júniusban várták, kedvező ugyanakkor, hogy gyorsabb lett a gazdasági növekedés.

Fellegi Tamás Péter
2021. 09. 23. 10:16
A jegybank továbbra is fenntarthatja egyedi politikáját
A jegybank továbbra is fenntarthatja egyedi politikáját Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján Balatoni András igazgató számolt be az inflációs jelentés főbb megállapításairól. A szakember elmondta, hogy az infláció magasabb pályát fut be, mint korábban számítottak rá, így később tér vissza a célszintre. A harmadik negyedév eddigi időszaka alapján évi 8 százalékos gazdasági növekedést számolnak, jövőre 5-6 százalék, 2023-ban 3-4 százalék lehet az adat. A hazai gazdaság kilábalása így Európa élmezőnyében van.

A munkaerő-piaci adatok kedvezőek, a versenyszférában csúcson van a foglalkoztatottság, ugyanakkor már munkaerőhiány is jelentkezik egyes ágazatokban, ami gátolja a további növekedést, igaz, ez a hatékonyság növelésére ösztönzi a cégeket. A háztartások jövedelme idén is és jövőre is növekszik, a kiskereskedelmi forgalom ugyanakkor nem volt olyan erős (igaz, a turizmus elmaradt). A szolgáltatások fogyasztása ugyanakkor növekszik, erre többet költünk, és ugyancsak nő a lakásfelújításra fordított összeg, vagyis a háztartások beruházása is gyorsan növekedik, gyorsabban, mint a rendelkezésre álló jövedelem.

A vállalati beruházások is élénkülnek, így a teljes makrogazdasági beruházási ráta 28-29 százalék körül lesz, ami a három legmagasabb érték között van Európában. Több ágazatban jelen van a kínálati akadozás (csiphiány), a járműgyártásban a cégek kétharmada jelzi ezt. A kereslet megvan, így a kínálat nem tud lépést tartani ezzel, ugyanakkor ellensúlyozza ezt, hogy felpörgött az akkumulátorgyártás is az utóbbi időben.

Rövidtávon az infláció mindenhol megugrott, ahol gyorsan indult újra a gazdaság, de a gyors, határozott proaktív kamatemelés megteszi hatását, és vélhetően a hiányhelyzet is megszűnik az iparban, hiszen a piacgazdaságban, ha valamit jól el lehet adni, rögtön kapacitásbővítéssel reagálnak a termelők.

Az MNB előrejelzése szerint idén 5 százalék felett marad az infláció, és a maginfláció is emelkedik, meghaladja a 4 százalékot, utóbbiban azonban viszonylag gyors csökkenésre számítanak az idei egyszeri hatások miatt, amelyek a jövő évi adatra már nem lesznek hatással. A teljes inflációs adat tekintetében ugyanez a jövő év második felére valósulhat meg, vagyis akkor térhet vissza az áremelkedés üteme a 3 százalékos célszintre. Balatoni András hangsúlyozta, hogy az inflációs kockázatok mindazonáltal felfelé mutatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.