Óvjuk a gyerekeket a webkamerától

„Jobb félni, mint megijedni” – szól az örök érvényű jó tanács, amely a laptopokat, táblagépeket, okostelefonokat használó gyermekek esetében fokozottan igaz. Különösen az eszközök kis webkamerájának nem mindig tisztességes célokra való felhasználása esetén.

Horváth Éva
2021. 09. 05. 21:33
null
Sokszor az áldozatot hibáztatják, hogy ő „olyan más”, mint a többiek az osztályban Forrás: 123rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Valószínűleg mindenki hallotta már akár munkahelyen, akár baráti vagy családi társaságban a krimikbe, kémtörténetekbe illő megállapítást a laptopok, okostelefonok és táblagépek beépített kamerájáról. A jó tanácsokkal a kívülállók többnyire arra hívják fel a figyelmünket, hogy mindig legyünk résen: a szabadon maradt kis kameraoptikával bármikor megfigyelhetik az egyébként gyanútlan felhasználót.
 

Néhány évvel ezelőtt még üldözési mániának tűnhetett – ám ma már teljesen észszerűnek bizonyul – a Mark Zuckerbergről készült fotó, amelynek hátterében a leragasztott webkamerás laptopja is látható volt. A Facebook közösségi oldal atyjától már csak elfogadható, hogy ezzel a megoldással nem esett túlzásba, éppen ellenkezőleg: szándékosan nem rejtette véka alá, mennyire fontos a webkamerák körültekintő használata, mivel minden csatlakoztatott eszköz potenciális célpontot jelent a támadóknak. 

Rosszindulatú kódok használatával a kiberbűnözők betörhetnek egy általuk kiválasztott eszközbe, és saját céljaikra használhatják annak kameráját vagy mikrofonját.

A videóhívások, a szelfik, a vlogolás, a telefonjaink és a számítógépeink apró kamerái olyan könnyűvé teszik a kapcsolattartást, amennyire csak lehet. Ezt a fajta szabadságot pedig különösen élvezik a gyerekek és a tizenévesek. Nem véletlen, hogy a szélhámosok is egykettőre felismerték, hogyan használhatják ki a mindennapunk részévé váló, kémkedésre alkalmas kütyük előnyeit – hívják fel a figyelmet az ESET kiberbiztonsági szakértői.

A kiberbiztonsággal foglalkozó cég szerint ennek a módszernek az a legnagyobb veszélye, hogy az így támadók az áldozatok tudta nélkül be- és kikapcsolhatják a kameráikat, így kémkedve életünk legbensőségesebb részletei után. Motivációik változatosak: egyesek egyszerűen csak izgalmasnak találják, hogy titokban másokat figyelhetnek, mások viszont pénzt akarnak kizsarolni az áldozataiktól. Ha a sértett nem teszi azt vagy nem fizeti meg azt az összeget, amit a kémkedők követelnek, a róluk készült videókat vagy képeket közzéteszik az interneten.

A szülők elővigyázatossága sokat segíthet abban, hogy a gyermekek ne essenek a kibretámadók áldozatául

Már maga az ötlet is hátborzongató, pláne ha belegondolunk, hogy a támadók gyerekeket is megpróbálhatnak ily módon kihasználni. A szülők elővigyázatossága azonban sokat javíthat a helyzeten, amihez az ESET szakértőinek van néhány jó tanácsa. A gyermekeket mindenekelőtt rá kell szoktatni arra, hogy ha nem használják a webkamerájukat, mindig takarják le azokat. Így ha a támadók fel is törik a készüléket, az többnyire használhatatlan lesz nekik. Erre már öntapadós webkamera-takarókat is vásárolhatunk, amelyeket egyszerűen csak el kell húznunk, ha használni szeretnénk a kamerát.

A fizikai védelmen túl győződjünk meg arról, hogy gyermekeink webkameráinak alapértelmezett beállítása kikapcsolt állapotban van – folytatja a felsorolást a kiberbiztonsági cég. Kiegészítve azzal, hogy használjunk megbízható, naprakész internetbiztonsági megoldást, amely a szoftver szintjén nyújt védelmet: például figyelmeztet, ha egy program hozzá szeretne férni a webkameránkhoz, és lehetővé teszi a letiltását. 

Arra az esetre, ha mégsem sikerülne mindig letakarni a kis kamerát, érdemes már előre óvatosnak lenni. Így például 

figyeljünk fokozottan arra, hogy gyermekeink ne rakjanak olyan helyre webkamerát vagy kamerával ellátott okoseszközt, ahol azok intim helyzeteket rögzíthetnek, amelyekkel a csalók visszaélhetnek. 

Továbbá tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy semmi olyat ne csináljanak egy fedetlen kamera előtt, amit akkor sem tennének, ha valaki nézné őket. 

S végül, de nem utolsósorban, mindehhez nem elhanyagolható szempont, hogy a szülők is betartsák ezeket a szabályokat! – szól a kiberbiztonsági jó tanács.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.