Elindult az első bitcoin-értékpapír

Megadta az engedélyt az amerikai értékpapír-felügyelet a határidős bitcoin-jegyzésekre épülő ETF forgalomba hozatalára és a tőzsdei kereskedésre, amely kedden meg is kezdődött. Szemben magukkal a kriptodevizákkal, ez szabályozott termék, az árfolyamkockázat azonban jelentős lehet.

Fellegi Tamás Péter
2021. 10. 20. 20:20
Cryptocurrencies Hype: Bitcoin, Ethereum, Ripple and Cardano
Elszabadultak, majd zuhantak az árfolyamok. Fotó: SASCHA STEINBACH Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig a kriptodevizákkal csak úgy lehetett árfolyamnyereséget elérni, ha valaki vagy megvásárolta az adott eszközt, vagy a bitcoin esetében határidős ügyletet köthetett. Most azonban engedélyt kapott az első bitcoin ETF, vagyis olyan értékpapír, ami egy befektetési alap befektetési jegye. Az alap működésének mechanizmusa nem egyszerű, a kisbefektetők számára nehezen érthető, ráadásul az alap értéke nem is mindig pontosan követi az alaptermék (ebben az esetben a bitcoin) árának változását. Ugyanakkor egy szempontból mégis sokkal előnyösebb, mint maga a bitcoin. Szemben a kriptodevizákkal, 

ez szabályozott termék, így nem kell attól félni, hogy ellopják: ugyanolyan biztonságos, mint bármely más tőzsdei értékpapír.

A kriptodevizák árfolyamkockázata eleve magas, miután belső érték nélküli termékek, így kizárólag a befektetői bizalomtól függ az árfolyamuk. Miután azonban a bitcoin most is árfolyamcsúcsa közelében van, egyelőre érthető módon sokan bíznak benne és sokan akarnak bitcoinba fektetni. Az most kibocsátott ETF erre alkalmas eszköz, azonban néhány kockázati tényezővel nem árt tisztában lenni. Ezek mindenekelőtt a határidős (futures) piac működésének sajátosságaiból adódnak. A határidős piac lényege, hogy azon egy adott termék jövőbeni árfolyamára fogadnak, azonban szemben az azonnali piaccal, nem kell kifizetni az ügylet teljes értékét, csak egy úgynevezett alapletétet (ez így van a határidős BUX piacán is). 

Ebből adódóan előfordulhat, hogy rendkívül nagy árelmozdulásnál a pozíciók tulajdonosai nem tudják pótbefizetési kötelezettségeiket teljesíteni, ezért pozícióikat kényszerűen lezárják, kényszerlikvidálják. Ilyenkor a határidős árakban az azonnali termék árához képest igen nagy eltérések alakulhatnak ki, erre az egyik legjobb példa a negatív olajár: míg az azonnali piacokon 20 dollár körül volt az olaj ára, a következő havi határidős jegyzések –40 dolláron is cseréltek gazdát.

Hosszabb távon persze az árfolyam visszatér az alaptermék ára által indokolt szintre, az említett kockázatot ezért úgy kerülhetjük el, hogy az adott ETF-et nem hitelre vásároljuk, csak a rendelkezésünkre álló pénz erejéig, 

így nem kell a rövid távú áringadozásokkal foglalkoznunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.