Megosztani is érdemes a szellemi tulajdont

Azok az innovatív cégek bizonyultak válságállónak, amelyek felelősséggel kezelték a szellemitulajdon-jogaikat.

Magyar Nemzet
2021. 10. 05. 10:12
null
Nyergesújfalu, 2021. július 15. A MegaWatt Villamosipari Kft. üzeme a nyergesújfalui ipari parkban 2021. július 15-én. A cég 336 millió forintos fejlesztésrõl döntött, amelybõl 111 millió forint a pályázaton elnyert támogatás. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg a XX. században leginkább a kézzel fogható anyagi javak jelentették a gazdasági siker titkát, addig mára sokkal fontosabbá vált a szellemi termékek, az innovációk megléte és oltalmazása. Többek között ez is a témája a Szellemi Tulajdon Üzleti Hasznosításáért Nemzetközi Egyesület (Licensing Executives Society International – LESI) magyar tagozata által szervezett, október 5-6-án zajló, nemzetközi, online konferenciának.

A LES Hungary, vagyis a szervezet magyar tagozata 2005 után most másodszor kapta meg a szervezés lehetőségét. Az eseményen Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke felidézte: a másfél éve tartó vírusválság világszerte korábban ismeretlen, új kihívások elé állította a tudomány, a gazdaság, a társadalom és a kultúra szereplőit. – A járvány megerősítette azt fontos felismerést, hogy korunk kihívásainak elsősorban innovációval és kreativitással, újszerű szellemi megoldások alkalmazásával, valamint gyors és rugalmas alkalmazkodással lehet a legjobban megfelelni. 

Kiderült, elsősorban azok a gazdasági, tudományos és kulturális szervezetek bizonyultak erősebbnek, válságállóbbnak, amelyek innovatívak voltak, ugyanakkor felelősséggel tudták kezelni szellemitulajdon-jogaikat. 

A szellemitulajdon-védelem nemcsak a legnagyobb vállalatok kiváltságos eszköze, hanem a kkv-k, startupok, vállalkozók, egyetemek innovációinak, kutatás-fejlesztési eredményeinek védelmét is segíti – fogalmazott.

A vírusválság arra is rávilágított, hogy az IP (intellectual property – szellemi tulajdon) világában nem minden esetben hatékony a kirekesztő hozzáállás: az együttműködés, az erős tudástranszferek létrehozása nagyban segítheti a szakmai szervezeteket, vállalkozásokat, alkotóműhelyeket abban, hogy hosszabb távon sikeresen tudjanak tevékenykedni.

– A zárt innovációs modell helyett célravezetőbbek az észszerűbb, üzleti tudásmegosztáson alapuló, nyílt innovációs modellek, amelyek nemcsak gazdaságosabbá teszik az innovációs folyamatot, hanem a tudásban rejlő lehetőségeket azoknak is elérhetővé teszik, akik korábban nem tudtak hozzáférni – mondta erről Molnár István, a LES-Hungary elnöke.

A konferencia során kiderül:

  • mi a szabadalmi poolok (vagyis a legalább két fél között, adott technológiára vonatkozó keresztlicenc-megállapodások) szerepe a szabványosításban,
  • hogyan érdemes kezelni az IP-menedzsmentet a különféle vállalatcsoportokban,
  • mi az üzleti titkok és know-how-engedélyezés legjobb módja,
  • hogyan kezelhetik az IP-eszközök a globális kihívásokat, milyen szerepe lehet a mesterséges intelligenciának az IP-világban
  • és mi az egyetemeknek a technológiaátadásban,
  • de az európai szerzői joggal kapcsolatos legújabb fejleményekről is szó esik.

Borítókép: A MegaWatt Villamosipari Kft. üzeme a nyergesújfalui ipari parkban 2021. július 15-én. A cég 336 millió forintos fejlesztésről döntött, amelyből 111 millió forint a pályázaton elnyert támogatás. (Illusztráció) Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.