Adó-visszatérítés: megindult a roham, ezrével töltik ki a nyomtatványt

A megjelenése utáni első két napban már több mint húszezren töltötték ki azt a nyilatkozatot, amin az adófizetők az szja-visszatérítés február 15-i kiutalásához megküldhetik adataikat a hivatalnak – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma a pénzügyminiszter helyettesétől. Tállai András elmondta: az érintettek ezen a dokumentumon jelezhetik, milyen bankszámlaszámra vagy postai címre várják a visszatérítést. A nyilatkozatot csak a szülők egy részének kell kitöltenie: azoknak, akik családi kedvezményre jogosultak, de a családi pótlékot nem ők kapják kézhez. A leadási határidő december 31. Az államtitkár megjegyezte: ilyen horderejű állami intézkedés még nem volt Magyarországon, s szerinte biztosan nem is lesz, ha a következő választáson Gyurcsányék kerülnek hatalomra.

Jakubász Tamás (MWH)
2021. 11. 02. 17:24
null
Zánkai Gyerektábor 20210816 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő év elején majdnem kétmillió, gyermeket nevelő adófizetőnek adja vissza az állam az idén lerótt személyi jövedelemadót; az érintettek együttesen hatszázmilliárd forinthoz jutnak. Az összegek azonban csak akkor érhetnek célba, ha az adóhivatal ismeri a jogosultak bankszámlaszámát vagy postai címét.

– Ebből a szempontból fontos állomáshoz, egyfajta mérföldkőhöz érkezett az adó-visszatérítés folyamata – mondta a Mediaworks Hírcentrumának kérdésre a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár rámutatott: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban közzétette az úgynevezett Visszadó-nyilatkozatot, ami rendezi a legfontosabb kérdést, vagyis azt, hova küldje a pénzt az állam.

A szülők jelentős részének azonban nem kell kitöltenie a nyilatkozatot: csak annak van teendője, aki családi kedvezményre jogosult, de a családi pótlékot nem ő kapja kézhez. Így például ha az édesanya kapja a családi pótlékot, akkor neki nem, de a házastársának érdemes kitölteni a nyilatkozatot azért, hogy február 15-ig hozzájusson az adó-visszatérítéshez.

A miniszterhelyettes némi magyarázattal kezdte a nyilatkozat körüli teendők bemutatását. – A NAV bankszámlára vagy postai címre küldi el a jövő év elején az adó-visszatérítést. A hivatal azonban nem tudhatja minden érintett utaláshoz szükséges adatát. A Visszadó-nyilatkozat ebből a szempontból fontos, a számlaszámot, a címet itt közölhetik az érintettek – részletezte az államtitkár, majd a kitöltés tudnivalóiról tett említést. Mint elmondta,

a nyilatkozat immár elérhető, az irat a NAV honlapján található meg, ott az Szja-visszatérítés menüt kell keresni, majd a nyilatkozatra kattintva, ügyfélkapus azonosítás után tölthető ki a dokumentum.

– A teendő mobiltelefonnal, de akár tablettel is elintézhető – jegyezte meg a miniszterhelyettes, majd arról beszélt, hogy a dokumentum online kitöltésének komoly előnye van. – Az online felületen elérhető nyilatkozatot a NAV előre kiegészíti a rendelkezésére álló adatokkal, így mindenki ellenőrizheti, hogy a hivatalnál minden aktuális információ megvan-e a visszatérítéshez – magyarázta az államtitkár. Hozzáfűzte:

ha a NAV minden adatot teljes körűen ismer, azaz ha az úgynevezett Visszadó-nyilatkozatban az előre beírt információk hiánytalanok és helyesek, akkor a benyújtására már nincs is szükség.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilatkozatnak van beadási határideje: a nyomtatványt 2021. december 31-ig lehet eljuttatni a NAV-hoz. Tállai András arról is beszélt, mi a teendője annak, aki elmulasztja a határidőt. – A hatóság azoknak folyósíthatja február 15-ig az adó-visszatérítést, akiknél ismeri az utaláshoz, a postázáshoz szükséges adatokat. Aki nem adja be az adatokat közlő nyilatkozatot idén, az az adóbevallásában veheti majd igénybe a visszatérítést – ismertette a miniszterhelyettes.

Az első két napon egyébként nagyjából húszezren töltötték ki különböző formában a nyilatkozatot.

Tállai András úgy véli: az érintetteknek több lehetőségük is van, elrontani valójában nem lehet a kitöltést. – Mindenki meg fogja kapni az őt megillető pénzt. A szabályokat úgy alakítottuk ki, hogy a lehetőséggel mindenki egészen biztosan élhessen, de a rendszer kiszűrje a visszaéléssel próbálkozókat – húzta alá.

Az államtitkár szerint ilyen állami program, ilyen horderejű intézkedés még nem volt Magyarországon. – S biztosan nem is lesz, ha a következő választáson Gyurcsány Ferencék kerülnek hatalomra. Ők ugyanis már most arra készülnek, hogy megszorításokat vezessenek be – vélekedett a miniszterhelyettes.

Hozzátette: a Fidesz–KDNP-kormány minden megszorítást elutasít, inkább újabb és újabb adócsökkentést fontolgat. Az államtitkár szerint mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy most arról van szó, mekkora adócsökkentést adjon az állam a cégeknek azért, hogy jövőre kétszázezer forint legyen a minimálbér.

Borítókép: üdülő gyerekek a zánkai gyerektáborban 2021 nyarán. Fotó: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.