Felbecsülhetetlen kárt okozott a gazdáknak Bige László + videó

A baloldali milliárdos ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot, mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát, és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben – közölte Nagy István agrárminiszter.

Magyar Nemzet
2021. 11. 28. 13:51
Bige László
Nyíregyháza, 2014. december 23. Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 – Felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak Bige László műtrágya-kartellezése – jelentette ki az agrárminiszter vasárnap a Facebook-oldalán. Nagy István videójában úgy fogalmazott: a baloldali milliárdos ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot. A Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát, és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben – fogalmazott a miniszter a távirati iroda ismertetése szerint.  

Azt mondta: a nagyvállalkozó hét éven keresztül nemcsak a magyar gazdákat, hanem minden magyar kenyér-, gyümölcs- és zöldség vásárlót megkárosított, hogy extra profithoz juthasson.

    

Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók és a magyar családok érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos magyarországi műtrágyaellátás kapcsán – hangsúlyozta a miniszter. Nagy István elfogadhatatlannak nevezte a termelőkön és a magyar családokon való inkorrekt nyerészkedést.  – A vidéki Magyarország az ország bázisa, értékes erőforrása  – fogalmazott a miniszter, aki leszögezte: Bige László zsarolásának nem engednek.  – Meg fogjuk védeni a magyar gazdákat és a magyar fogyasztókat!  – jelentette ki.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke azt mondta: hangos a sajtó a műtrágya-kartellezéstől. Mint a szakember ismertette: a műtrágya egy olyan imputanyag a mezőgazdaságban, ami nem megkerülhető, a növények üzemanyaga. Ez határozza meg, hogy a gazdálkodók milyen termelési eredményt érnek el, s hogy mennyibe kerülnek az élelmiszerek a fogyasztók számára.  – Ha ezt  – a magas világpiaci árak mellett  – emelik, azzal a magyar gazdálkodók és fogyasztók zsebéből veszik ki a pénzt  – mutatott rá Győrffy Balázs. A NAK elnöke hozzátette: üdvözlik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését, amellyel a kartellezésben részt vevő vállalkozásokat megbüntette. Remélik, hogy elejét tudják venni az ilyenfajta piaci visszaéléseknek.

A videóban Horváth László gazdálkodó azt mondja: nyáron kezdődött az áremelkedés, de ilyen mértékű, 4-4,5 százalékos emelkedésre nem számítottak. Megjegyezte: ez valószínűleg az élelmiszerárakban is meg fog jelenni. 

A gazdálkodó úgy fogalmazott: a magyar műtrágyakirály elégedjen meg egy tisztességes jövedelemmel. Ne akarjon többszörös extra profitot, hogy a műtrágyavásárlásból finanszírozza a baloldal kampányát.

Borítókép: Bige László, a Bige Holding-csoport tulajdonosa (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.