Több mint öthavi mélyponton a Brent olajfajta ára

Ha újra bezárkóznak az országok, és korlátozzák a közlekedést, az a kőolaj iránti kereslet drasztikus esésével járhat ugyanúgy, mint a járvány első hulláma idején.

Magyar Nemzet
2021. 11. 26. 18:54
null
Cabimas, 2019. december 13. A 2019. november 28-i képen olajpumpán mászik egy venezuelai fiatal a kőolajjal szennyezett Maracaibo-tó partján, Cabimas nagyvárosnál. A közel 13 ezer négyzetkilométer területű sóstó élővilága megsínyli a Zulia szövetségi államban egy évszázada tartó, súlyos környezetszennyezéssel járó olajkitermelést. MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez Fotó: Miguel Gutiérrez Forrás: MTI/EPA/EFE/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint öthavi mélypontra esett a Brent olajfajta ára pénteken késő délután azokra a félelmekre, hogy ha továbbterjed a koronavírus Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett új variánsa, akkor újra bezárkózhatnak az országok, és korlátozhatják a közlekedést, ami a kőolaj iránti kereslet drasztikus esésével járhat ugyanúgy, mint a járvány első hulláma idején. Röviddel 18 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 9,14 dollárral (11,15 százalékkal) 73,08 dollárra, június 12-e óta a legalacsonyabb szintre esett. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára 9,95 dollárral (12,69 százalékkal) 68,44 dollárra zuhant.

Az országok közötti utazási korlátozások újabb szigorításának lehetősége a padlóra vitte a légitársaságok részvényeit. Így például a Lufthansa 12,4 százalékkal, az IAG, a British Airways anyavállalata, valamint a spanyol Iberia 14,4 százalékkal, az Air France–KLM 8,9 százalékkal, az easyJet pedig 10,9 százalékkal gyengült.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.