Véget vetnek a vadludak garázdálkodásának

Teljesült a gazdák kérése: csökkenhetnek a vadlibák okozta mezőgazdasági károk.

Magyar Nemzet
2021. 11. 09. 15:01
Vadludak a Hortobágyon
Hortobgy, 2018. november 28. Nagy lilikek (Anser albifrons) s nyri ludak (Anser anser) a Hortobgyon 2018. november 28-n. MTI/Czegldi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a gazdálkodók elkötelezettek a természeti értékek megőrzésében, sajnos évek óta konfliktusforrás, hogy egyes természetvédelmi jelentőségű állatfajok tömegesen jelennek meg a mezőgazdasági területeken és komoly kárt okoznak. Hazánk bizonyos területein a téli vonulás következtében sokszor több ezer egyedből álló vadlibacsapatok jelennek meg. Tiszántúli megyéink különösen érintettek ebben a kérdésben. 

Csak Hajdú-Bihar megyében a védett állatok által okozott károk több mint tízezer hektár nagyságú területet érintenek.

 A probléma kapcsán a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) egyeztetéseket kezdeményezett a jogalkotóval és a hatóságokkal. Ennek eredményeként a napokban hatályba lépett az a vadászati idényeket érintő jogszabálymódosítás, amely enyhítheti a tömegesen hazánkba települő vadlibák okozta károkat. 

A rendelet értelmében egységesítik a vadászható vadlúdfajok vadászati idényét, ellentétben a korábbi gyakorlattal, amely szerint egyes tiszántúli megyékben csak decemberben kezdődhetett meg a vadászatuk. Így a jogszabályban foglalt három vadlibafaj vadászati idénye az ország teljes területén egységesen október 1-től január 31-ig tart.

 Megváltoztak az elejtési korlátozások is: az új előírás szerint nyári lúdból, vetési lúdból és nagy lilikből naponta, személyenként összesen legfeljebb hat darab ejthető el, melyből a vetési ludak száma nem lehet több kettőnél. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.