Húsz országba jut el a magyar csokimikulás

A tavalyinál magasabb vagy ahhoz hasonló szezonális forgalomra készülnek az édességgyártók. A kereslet a járvány ellenére sem csökkent 2020-ban, a hazai kereslet évente átlagosan nyolcmillió csokoládémikulás. Jelentős a külföldi kereslet, húsz országban kaphatók a Magyarországon gyártott csokifigurák, ezzel nagyhatalomnak számítunk. Az édességgyártókat sem kerülte el az alapanyagok és az energiaárak emelkedése, ráadásul az ágazatban a klímaváltozás is erőteljesen érzékelteti káros hatását.

Nagy Kristóf
2021. 12. 02. 11:40
maszkos mikulás
Forrás: Mandiner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyobb, de legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek az édességgyártók. A koronavírus-járvány ellenére 2020-ban nem esett vissza jelentősen a szezonális csokimikulás és más édességek iránti kereslet. Hazánkban évente több millió üreges csokifigurát értékesítenek – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idei körképéből.

Magyarország ráadásul formacsokoládé-gyártó nagyhatalom. A legnagyobb hazai gyár húsz országba exportálja termékeit, a többi szezonális csokoládéfigurával együtt évente átlagosan mintegy négyezer tonnát, 120 millió darabot. 

A Magyar Édességgyártók Szövetségének kimutatása szerint közel 250 vállalkozás foglalkozik idehaza édességgyártással. Mikulásfigurából a hazai kereslet átlagosan nyolcmillió darab. A magyarországi piac nyolcvan százalékát a Nestlé látja el, a többi termék kisebb üzemekben készül. A tapasztalatok szerint 

nemcsak a multinacionális, de a hazai gyártók termékei is kelendőek a szezonális édességek piacán, a kicsik is jelentős tételeket tudnak értékesíteni ebben az időszakban.

A legtöbb ágazathoz hasonlóan az édességgyártók költségei is jelentősen megugrottak a gyártáshoz felhasznált alapanyagok és csomagolók, valamint az energiaárak példátlan drágulása miatt. Az édesiparban a klímaváltozás is erősen érezteti hatását: az egyre csökkenő alapanyagtermés mellett a kereslet világszerte élénkül.

Megfigyelhető a vásárlói szokások változása is – mutatott rá közleményében az agrárkamara. A fogyasztók egyre inkább a magasabb minőségű és a funkcionális termékeket keresik, de egyre fontosabb szempont, hogy a választott édesség cukormentes legyen. 

A magyarok hagyományosan az étcsokoládéból vagy tejcsokoládéból készült mikulásfigurákat keresik. Kisebb mennyiségben készülnek így például cukorkával töltött vagy kétrétegű, kétízű csokifigurák, amelyek közt nincs olyan gazdag ízválaszték, mint a szaloncukroknál.

A 2020-as év nemzetközi hírű terméke lett a maszkos mikulásfigura. Rimóczi László lajosmizsei grillázsmester újítása elnyerte a Magyar Édességgyártók Szövetségének innovációs díját is.

 

Jók voltak az ellenőrök első tapasztalatai

Mindössze egyetlen csokoládéfiguránál talált jelölési hiányosságot a fogyasztóvédelem. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy az előírások szerint egy termék akkor nevezhető csokoládénak, ha zsírtartalma csak kakaóvajból áll, vagy ha mennyiségének legfeljebb huszadrészét teszik ki az egyéb engedélyezett növényi zsírok, például a pálmaolaj vagy a shea vaj. Utóbbinál a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” szövegnek szerepelnie kell a csomagoláson. A fogyasztók megtévesztésének minősül, ha a gyártás során használt növényi zsírokra nem hívják fel az előírások szerint a vásárlók figyelmét. A kakaóvajon kívüli egyéb zsírokat öt százaléknál nagyobb arányban tartalmazó készítmény nem nevezhető csokoládénak, hanem például éttáblaként vagy bevonómasszaként árusítható. Idén tizenhét tej- és három étcsokoládéból készült mikulásfigurát vizsgáltak. Ezek közül mindössze egy terméknek a csomagolásán nem jelezték a felhasznált növényi zsiradékot. Az összes zsírtartalom terméken feltüntetett mennyiségét is ellenőrizték, ezzel kapcsolatos hibát nem találtak. A fogyasztóvédelem felszólította a forgalmazót a szükséges intézkedésekre, amelyeket ha végrehajt, elkerülheti a hatósági eljárást.

Borítókép: maszkos mikulásfigura (Fotó: Mandiner/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.