Újabb, közel kétmilliárdos támogatást kaptak a kutatók

Kétszer akkora összegű állami támogatás segítette a kutatás-fejlesztést, mint 2010-ben.

Magyar Nemzet
2021. 12. 06. 10:25
SCHANDA Tams Jnos
Budapest, 2021. februr 2. Schanda Tams, az Innovcis s Technolgiai Minisztrium parlamenti s stratgiai llamtitkra a minisztriumban tartott sajttjkoztatn 2021. februr 2-n. Egyttmkdsi megllapodst kttt a Nemzeti Kutatsi, Fejlesztsi s Innovcis Hivatal (NKFIH) a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalval (SZTNH), hogy kzsen tmogassk az innovatv vllalkozsok piacra jutst. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 1,7 milliárd forintos támogatással segíti a hazai kutatási eredmények nemzetközi népszerűsítését. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által idén először meghirdetett Tudományos Mecenatúra pályázaton 434 kutató és kutatóhely nyert el támogatást. 

Az új pályázati konstrukció az eredeti tervekhez képest jelentősen megemelt keretösszeggel segíti a hazai kutatói közösség tudományos eredményeinek bemutatását és népszerűsítését, bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe 

– jelentette be Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese. Felidézte: augusztusban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezelésében megjelent felhívás négy alprogrammal várta az érdeklődőket. Pályázni lehetett 

  • külföldi nemzetközi konferencián való részvételre,
  • nemzetközi konferencia hazai szervezésének támogatására,
  • a tudomány és innováció eredményeit bemutató, népszerűsítő médiaanyagok készítésére,
  • valamint a tudományos szakkönyvek megjelentetésére.

A benyújtási határidőig összesen 648 érvényes pályázat érkezett be.

Az első két alprogramnak köszönhetően 270 kutató vehet részt külföldön megrendezett nemzetközi konferenciákon. Több tudományterületen összesen negyven nemzetközi konferenciát rendeznek majd meg Magyarországon. A főváros mellett számos vidéki helyszínen is lesznek rendezvények – ismertette Schanda Tamás. 

Az államtitkár felidézte: kiemelt cél a tudomány, a tudományos eredmények és az innováció iránti bizalom és nyitottság erősítése a társadalomban. A pályázat harmadik alprogramja ennek érdekében 33 médiaanyag elkészítéséhez járul hozzá, míg a negyedik alprogram 91 hagyományos papíralapú és egyben nyílt hozzáférésű, elektronikus kiadvány megjelentetését teszi lehetővé. A teljes döntési lista az NKFIH honlapján érhető el.

Borítókép: Schanda Tamás (Fotó: MTI/Varga Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.