Jobban nőnek a bérek, mint a kiadások

Nagy Kristóf
2022. 01. 15. 7:53
null
20200521 MN Debrecen Inter Traction Electrics Kft. (ITE) autóbusz gyár Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rákényszerülnek a foglalkoztatók az inflációt meghaladó keresetrendezésre, adott esetben idén bepótolva a béremelések átmeneti, tavalyi megtorpanását. Januártól közel húsz százalékkal nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum összege, vagyis a legkisebb keresetűek fizetése a fogyasztói árak emelkedésénél jóval jelentősebb.

Noha a bérköltségek kényszerű növekedése érdemi mozgatója az árak emelkedésének, Magyarországon ez a hatás visszafogottabb lehet a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően. A hatósági árak átmeneti bevezetése mellett kiemelkedő lépés volt a munkáltatói járulékterhek csökkentése, ami nagyobb mozgásteret hagyott a cégeknek a bruttó kereset jelentős emelésére.

A béremelések hatása rá­adásul nem biztos, hogy további inflációs nyomást okoz, ahogy ez a ­2010-es években bebizonyosodott. 

A világjárvány előtt éveken át jobban emelkedtek a bruttó fizetések az áraknál, vagyis a munkavállalók életszínvonala is érdemben javult a 2010-es kormányváltást követően.

A szakértők többsége egyetért azzal, hogy idén a versenyképesség egyik fontos eleme az érdemi, inflációt jelentősen meghaladó fizetésemelés. A bértárgyalások eddigi tapasztalatait az érdekképviseletek összességében kedvezőnek értékelik, mivel 

sok helyen 15–20 százalék közötti bruttó béremelést hajtanak végre idén a cégek, de nem egyedi a több évre szóló megállapodás sem. 

A családok jövedelmére közvetlenül vagy közvetve kedvezően hat a minimálbérek óriási emelkedése is. 

A minimálbér emelése a szociális juttatásoknál, a garantált bérminimumé pedig a munkavállalók kereseténél teszi lehetővé, hogy a drágulás ellenére is többet tudjanak vásárolni jövedelmükből, mint tavaly.

Nem várható a közeljövőben, hogy az árak emelkedése megtorpanjon, de a drágulás üteme várhatóan mérséklődik. Így a versenyképes vállalatoknál jellemző 15-20 százalékos bruttó béremelések és a legkisebb keresetek érdemi növelése érezhető reál­kereset-emelkedést hozhat. 

Ahol kisebb bérrendezésre van lehetőség, ott is ügyelnek rá a foglalkoztatók, hogy a beosztottak fizetésének értéke ne csökkenjen.

A reálkeresetek még annak ellenére is jelentősen emelkedhetnek, hogy tavaly az 5,1 százalékos inflációnál kisebb mértékben nőttek a minimálbérek és a jellemzően fizikai munkakörökben az álláshelyek megmentése felülírta a keresetrendezéseket. Sokak fizetésének értéke tehát szerény mértékben csökkent tavaly. 

A munkaerőért küzdő cégek ugyanakkor rákényszerülnek, hogy az idei, valóban érzékelhető keresetrendezéssel egyben a 2021-es megtorpanást is ellensúlyozzák.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.