Önellátóbbak lettünk a kutatás-fejlesztésben

A nemzetközi piacoktól, ellátási láncoktól, nagyvállalatok üzleti érdekeitől nem lehet függővé tenni, hogy mi történik a magyar egészségügyben.

Magyar Nemzet
2022. 03. 24. 19:34
null
20200521 budapest bajcsy zsilinszki korhaz es rendelo intezet bodnar attila foigazgato havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatás-fejlesztésben sikerült Magyarországon tartani a szellemi potenciált, és képessé váltak a fejlesztők hozzáadott érték előállítására, miközben az ágazat exportképessége is nőtt – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a csaknem másfél milliárd forintból, ötvenszázalékos támogatottsági intenzitással megvalósított egri Sanatmetal Ortopédiai és Traumatológiai Eszközöket Gyártó Kft. beruházásának avatóján. 

A tárcavezető felidézte: az Egészségipari támogatási program azt célozta meg, hogy magyar vállalkozások be tudjanak kapcsolódni olyan fejlesztésekbe, amelyek erősítik az ország önellátását és versenyképességét. Mint mondta, 

az egri cég beruházása is azt a célt szolgálja, hogy hazánk saját lábon tudjon állni olyan ágazatokban, amelyekben korábban nagyobb volt a kitettsége 

– ezt a koronavírus és a most zajló háború is megerősítette.

Varga Mihály kijelentette: 

a nemzetközi piacoktól, ellátási láncoktól, nagyvállalatok üzleti érdekeitől nem lehet függővé tenni, hogy mi történik a magyar egészségügyi ellátó rendszerben. 

Emlékeztetett, hogy amikor tételesen átnézték a kórházi adósságállomány összetételét, azzal a döbbenetes ténnyel szembesültek, hogy a magyar kórházi egészségügyi ellátás körülbelül nyolcvan százalékát külföldi tulajdonú cégek szállítják. 

– Az önellátás nem az ördögtől való, helyes döntés volt a kormány ilyen támogatási formája 

– fogalmazott a miniszter.

Világszínvonalú technológiai berendezéseket vásárolt az eszközgyártó magyar cég (képünk illusztráció) Fotó: Soós Lajos

A képzett munkaerőt foglalkoztató magyar cégek egyik meghatározója a Sanatmetal Ortopédiai és Traumatológiai Eszközöket Gyártó Kft. amely kétszáz családnak ad megélhetést. 

Farkas József, a kft. tulajdonos-igazgatója elmondta, hogy a beruházásuk 2020 nyarától 2022 tavaszáig tartott. Egyebek mellett megújult több öltöző és szociális blokk, számos új termelő berendezést vásároltak, valamint új tisztateret is kiépítettek. Mint mondta, a projekt mintegy 724 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, amit több mint 746 millió forint önrésszel egészített ki.
A beruházás meghatározó részét képezte a kor technológiai világszínvonalát képviselő termelő berendezések beszerzése, 

ezekből összesen 14-et vásárolt a vállalat. 

Ismertetése szerint a gépek között volt egy, a különböző biokompatibilis acél- és titán ötvözetek nagy sebességű és nagy pontosságú vágására alkalmas CNC vezérlésű vízsugaras kivágó berendezés, egy modern lézerjelölő, amely lehetővé teszi, hogy minden egyes termékre magas minőségű termékjelölés kerüljön, valamint egy korszerű ETO sterilizáló és az annak biztonságát szolgáló katalizátor.

 

Borítókép: Egészségügyi dolgozó munka közben a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.