Új lendületet vett márciusban a keresetek emelkedése

A reálkereset a magasabb infláció ellenére is jelentősen, 11,8 százalékkal nőtt, ami élénkíti a fogyasztást.

Magyar Nemzet
2022. 05. 24. 9:59
null
Nemesvámos, 2022. április 14. Dolgozók a görgõs szállítószalagokat gyártó KNAPP Hungary Kft. üzemében a Veszprém megyei Nemesvámoson az avatás napján, 2022. április 14-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 511 400 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 352 200 forint volt, a kedvezmények nélküli összeg pedig 340 100 forint. 

A bruttó és a nettó átlagkereset 17,5 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – ismertette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az átlagkereset emelkedéséhez elsősorban a már részben előre ütemezett béremelések, a magas nem rendszeres keresetek – prémium, jutalom, különjuttatás –, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése járultak hozzá. Márciusban

  • a rendszeres bruttó átlagkereset 459 700 forint volt, 15,5 százalékkal magasabb, mint egy éve.
  • A bruttó kereset mediánértéke 394 500 forintot ért el, 15 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
  • A kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset mediánértéke 273 700 forint volt, 16,5 százalékkal nőtt a tavaly márciusihoz viszonyítva.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezető elemzője az adatokra reagálva kiemelte: 

Márciusban gyorsult az átlagkeresetek előző év azonos időszakához viszonyított növekedési üteme, ezen belül gyorsult a rendszeres keresetek emelkedésének üteme is. 

Ebből az látható, hogy több vállalkozás a béremeléseket nem januárban hajtotta végre, hanem a későbbi hónapokban döntött. Érdekesség a nem rendszeres keresetek növekedése, ami arra utal, hogy egyre több munkáltató él a jutalmazás lehetőségével a munkavállalók megtartása érdekében. A mai adatból az is kiderül, hogy 

a keresetek emelkedése a magas infláció ellenére továbbra is meghaladja az infláció mértékét, vagyis a reálbér nő, ami serkenti a fogyasztást. 

A keresetek év eleji növekedésében kiemelkedő volt a minimálbér és garantált bérminimum emelkedésének, illetve a járulékcsökkentésnek a szerepe, de emellett hajtotta a magasabb infláció és az egyre fokozódó munkaerőhiány is. A márciusban erősebbé váló béremelkedésnek inkább ez utóbbi két tényező lehet az oka – mutatott rá Regős Gábor. A szakértő szerint 

a következő hónapokban az átlagkereset növekedési üteme kismértékben tovább emelkedhet. Bár a legtöbb cégnél márciusra vélhetően már lezajlottak az idei bértárgyalások, a növekvő infláció és munkaerőhiány ezt ott is kikényszerítheti majd, ahol eddig nem történt meg. Állami oldalon pedig szintén szükség van több ágazatban a béremelések folytatására a munkaerő elvándorlásának megakadályozása érdekében.

A statisztikai hivatal adataiból az is kiderült, hogy 2021 azonos időszakához képest az idei év első három hónapjában

  • a rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 12,5 százalékkal 449 500 forintra,
  • a költségvetésben 14,6 százalékkal 431 900 forintra nőtt.
  • A legmagasabb bruttó átlagkereset az információ és kommunikáció területén érhető el, 810 ezer forint,
  • a legalacsonyabb bruttó átlagkereset pedig a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén jellemző, 308 ezer forint.
  • A reálkereset 11,8 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző évhez képest mért, 8,2 százalékos növekedése mellett.

A várakozások szerint a magas infláció azoknál is bérrendezést kényszeríthet ki a következő hónapokban, akiknek az idei keresetét korábban még nem akarták emelni a munkáltatók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.