Jövőre már nem lehet felezni az iparűzési adót

Alaptalan félelemnek bizonyult, hogy a kkv-knak kínált könnyítés pénzügyi kivéreztetést okoz: tavaly országosan 52,4 milliárd forinttal több ipa folyt be, mint 2020-ban – írja a VG.

Forrás: Vg.hu2022. 06. 23. 11:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VG értesülése szerint végleg eldőlt, hogy jövőre megszűnik az iparűzési adó (ipa) felére csökkentésének lehetősége. 

Ezt erősíti, hogy az Országgyűlés elé frissen benyújtott, Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatban nincs utalás az ipakedvezmény megmaradására. Szakpolitikai forrásaink szerint ebben szerepelnie kellene, ha a kormányzat fenn kívánná tartani az intézkedést. A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy mivel az orosz–ukrán háború miatt novemberig veszélyhelyzeti jogrend van érvényben, papíron van mód arra, hogy a kabinet saját hatáskörében járjon el a kérdésben.

A kormány még 2020 decemberében rendelkezett az ipa felének elengedéséről a 2021-es adóévben, majd tavaly év végén ezt kiterjesztette 2022-re is.

A kifejezetten a pandémia elleni gazdasági védekezés elemeként hozott engedménnyel azok a kkv-k élhetnek, amelyeknek a mérlegfőösszege legfeljebb négymilliárd forint.

Ennek felszámolása mindenesetre nem lenne váratlan, május elején először Varga Mihály pénzügyminiszter, majd Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár helyezte kilátásba az egy százalékban maximált ipa 2023-tól való kivezetését. Varga Mihály a jövő évi büdzsé benyújtásakor azt mondta, hogy az iparűzési adókedvezmény mostani rendszere várhatóan az év végére kifut, tehát 2023-ban az önkormányzatok már ugyanúgy tudnak élni a korábbi lehetőségeikkel, mint a pandémiás időszak előtt. Banai Péter Benő pedig a Hír TV-ben kijelentette, hogy 2023-tól megszűnik a kkv-k iparűzésiadó-kedvezménye, ami 100 milliárd forintos többletbevételt eredményez az önkormányzatokban.

A VG kereste a Pénzügyminisztériumot (PM), amely konkrét választ nem adott arra, hogy végleges-e az ipakedvezmény eltörlése.

Arra viszont felhívták a figyelmet, hogy a 2021. évi adatok szerint az iparűzésiadó-bevétel 755 milliárd forintot tett ki, amely az előző év azonos időszakához, tehát a 2020-as 702,6 milliárd forinthoz képest mintegy 52,4 milliárd forint növekedést mutat.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Csapó Balázs/VG)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.