Teljes energiaautonómiára törekszik hazánk

Palkovics László a luxembourgi tanácskozás után azt mondta, Magyarország az energiaellátás szempontjából már több mint egy évtizede megkezdte a függetlenedést.

Magyar Nemzet
2022. 06. 27. 22:25
null
20220217 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Gazdaságpolitikai klubot indított Kopátsy Sándor, a magyar gazdasági reformprogramok készítésében közreműködő, tavaly elhunyt neves közgazdász, a megyei iparkamara tiszteletbeli tagja emlékére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik). képen: Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Fotó: Kozma István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország energiarendszerre vonatkozó terve nemcsak zöldebbé és klímabarátabbá kívánja tenni a magyar energiarendszert, nemcsak el kívánja érni a kibocsátási célokat, hanem célul tűzte ki az ország energiaautonómiájának elérését – jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter az MTI-nek telefonon.

Palkovics László, a tagországi energiaügyekért felelős miniszterek luxembourgi tanácskozását követően, Kadri Simson energiaügyi biztossal folytatott megbeszélésének részleteit ismertetve kijelentette:

az energiaellátás szempontjából Magyarországnak amennyire csak tud, függetlenednie kell a környezetétől.

A tárcavezető kifejtette, hogy Magyarország az energiaellátás szempontjából már több mint egy évtizede megkezdte a függetlenedést, mára minden környező ország irányából van gáz-, valamint villamosáram-átadóhelye. Magyarország azzal is foglalkozik, ha egyetlen irányból sem érkezik energia, miként tud olyan energiahelyzetet teremteni, ami a helyben előállított energiára alapul.

Magyarország módosította az energiarendszerre vonatkozó tervét, hogy ki tudja elégíteni a 2030-ig megvalósítani tervezett klímacélokat, és hogy el tudjon mozdulni a 2050-es célok teljesítése felé. Olyan beszerzéseket tervezünk, amelyek alkalmasak arra, hogy a gazdaságot környezetbaráttá tegye, vagy amelyek megoldást jelentenek az energiatárolásra. Palkovics László hozzátette,

Magyarország azt szeretné, hogy az Európai Unió részt vegyen a beruházások finanszírozásában, hiszen nemcsak magyar programról van szó, hanem egyben Európa energia-függetlenedési problémáját is megoldja.

A miniszter hangsúlyozta:

Magyarország gázellátása biztosított.

Mivel azonban az is megtörténhet, hogy az ellátás akadozik vagy megszakad, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország energiakészlete biztosított legyen. A magyarországi gáztározók feltöltöttségére vonatkozóan a miniszer emlékeztetett: a tározókat kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022-2023-as téli időszak kezdetét megelőzően. Magyarországon az előírt mennyiség feltöltésének több mint kétharmada már teljesült.

Borítókép: Palkovics László technológiai és ipari miniszter. (Fotó: Észak-Magyarország/Kozma István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.