Súlyos számok: majdnem minden negyedik brit azt tervezi, hogy nem fog fűteni télen a magas energiaárak miatt

A friss közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek több mint tíz százaléka pedig hitelt tervez felvenni a rezsiköltségek kifizetésére.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 08. 31. 7:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A britek mintegy 23 százaléka azt tervezi, hogy idén télen nem kapcsolja be a fűtést a magas energiaárak miatt, az arány a 18 év alatti gyermekes szülők körében pedig még magasabb, 27 százalékos – ez derül ki a Liberális Demokraták által megrendelt, múlt héten befejezett közvélemény-kutatásból, amelyet a The Telegraph szemlézett – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A 2000 brit felnőtt megkérdezésével elvégzett felmérésben a válaszadók 69 százaléka mondta azt, hogy kevesebbet kapcsolná be a fűtést.

 A megkérdezettek 11 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a megugrott energiaszámláinak rendezéséhez hitel felvételét tervezi.

 A 18 év alatti gyermeket nevelők körében ez az arány is nagyobb, 17 százalék.

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal nemrég közölte, hogy a földgáz ára az országban közel 96 százalékkal emelkedett a júliusig tartó egy éves időszakban, míg a villamos energia ára 54 százalékkal.
A Deutsche Bank elemzése szerint az Egyesült Királyságban a gáz és a villamos energia éves, átlagos fogyasztói árinflációja az előrejelzések szerint idén 80 százalék lesz, miközben az eurózóna országaiban ugyanez az arány átlagosan 40 százalék.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) vezetői az emelkedő megélhetési költségek és az energiaárak növekedése miatt korábban humanitárius válságra figyelmeztettek. 

Szerintük ugyanis sokan megbetegedhetnek ezen a télen, mivel többeknek kell majd azt a szörnyű választást meghozniuk, hogy élelmiszerre vagy rezsire költik a pénzüket.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.