Csák János: Magyarország jövőjét az innovációs teljesítmény alapozhatja meg

Több mint hatvanezer kutató dolgozik ma Magyarországon, de legalább kilencvenezerre lenne szükség – mondta a miniszter a Magyar Innovációs Szövetség éves közgyűlésén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 28. 16:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország jövőjét az innovációs teljesítmény növelése alapozhatja meg, a kormány ezért támogat minden kezdeményezést, ami ezt erősítheti – mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter pénteken Budapesten, a Magyar Innovációs Szövetség éves közgyűlésén.

Csák János szerint meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy minél több külföldi kutató érkezzen Magyarországra, de legalább ennyire fontos, hogy a magyar tehetségek belföldi egyetemen tanuljanak tovább, és a más országokban szerzett tapasztalatok birtokában itt folytassák a pályájukat. Több mint hatvanezer kutató dolgozik ma Magyarországon, de legalább kilencvenezerre lenne szükség, csak az utánpótlás biztosításához évente ezer tehetséges fiatalt kell találni és kinevelni – tette hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kormány biztosítja a feltételeket az innovációs teljesítmény erősítéséhez, hiszen a felsőoktatás a GDP majdnem két százalékának megfelelő összeggel gazdálkodhat, innovációkra pedig a vállalati hozzájárulásokkal és uniós támogatásokkal együtt majdnem ugyanennyi, GDP-arányosan 1,64 százalék jut.

– A nemzeti össztermék több mint ötven százalékát ma már magyar cégek állítják elő, bár a hightech-kivitelben még a multinacionális vállalatoké a többség, így ezen az arányon változtatni kell – mondta.

Csák János bízik abban, hogy a befektetett források és az erőfeszítések eredményre vezetnek, mert az innovációs előrelépés hosszú távra biztosíthatja a magyar kultúra megőrzését, az oktatás és a családtámogatások fenntartását, az ország védelmét. 

– A fiatal tehetségeknek mentorokat és kutatói műhelyeket kell biztosítani, de ahhoz, hogy ilyen területeken találják meg az életcéljukat, növelni kell az innováció vonzerejét, a vállalatoknál pedig erősíteni kell az innováció kultúráját, hogy minél nagyobb arányban kapcsolódhassanak be a nemzetközi értékláncokba – hangsúlyozta.

Alapvető versenyképességi feltétel továbbá a digitális átállás, illetve a zöldátállás felgyorsítása, de a gazdaság mellett a kultúra erejétől is függ egy ország sikere.

Elmondása szerint a középiskolai tanároknak ezért is fognak olyan ösztöndíjat megjelentetni, amely nem tesz különbséget tantárgyak között, a humán tárgyak oktatóit éppúgy díjazza, mint a természettudományokat tanító tanárokat.

– Bármilyen szakmában sikeresebbek lesznek azok, akik komoly általános műveltséggel bírnak – mondta a miniszter, aki a Magyar Innovációs Szövetség több évtizedes tevékenységét is méltatta a 33. közgyűlésük alkalmából. Csák János szerint példaértékű, hogy egy szervezet ilyen hosszú ideje elkötelezett az innováció ügye mellett.

Borítókép: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Magyar Innovációs Szövetség éves közgyűlésén (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.