Nehéz év lesz 2023 az Egyesült Államok polgárainak

A jövő év nagyon nehéz lesz az Egyesült Államok számára a Moody’s vezető közgazdásza szerint. Számításai szerint nő majd a munkanélküliség, lassul a munkahelyek számának növekedése, és az infláció megfékezése is kihívást okoz majd a kormánynak.

V4NA
2022. 11. 26. 10:00
Inflation Continues To Surge, Rises To 40-Year High
US-INFLATION-CONTINUES-TO-SURGE,-RISES-TO-40-YEAR-HIGH NEW YORK CITY - JANUARY 12: Prices are displayed outside of a Manhattan business on January 12, 2022 in New York City. Newly released data shows that inflation grew at its fastest 12-month pace in nearly 40 years during the month of December. It showed a 7% jump from a year earlier, as prices rose on everything from gas to furniture for American shoppers. Spencer Platt/Getty Images/AFP (Photo by SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Europress/AFP/Spencer Platt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2023 „elég kemény év lesz” Amerika számára, mert még nem lesznek érezhetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által tett intézkedések, lassulni fog a munkahelyek számának növekedése, a munkanélküliség pedig emelkedik majd. Erről a Bloomberg TV Balance of Power című műsorának vendégeként Mark Zandi, a Moody’s Analytics vezető közgazdásza beszélt. 

Zandi szerint elég csak a vállalatokra gondolni. Mint mondta, „hat-tizenkét hónappal ezelőtt még mindenki nagy erőkkel kereste és vette fel a munkaerőt. A betöltetlen állások száma rekordmagasságban volt. Ezt a hajót nem lehet gyorsan megfordítani. Ezért úgy gondolom, hogy látunk majd némi mérséklődést a munkahelyek számának növekedésében, ez a tendencia pedig gyorsul a jövőben”. 

A vezető közgazdász szerint elérkezett „az igazság pillanata” az inflációval kapcsolatban, ugyanis – mint mondta – a Fed mindent megtesz majd az infláció kordában tartásáért, amit előbb-utóbb el is érnek. – Úgyhogy szerintem 2023 elég kemény év lesz. A munkahelyek számának növekedése biztosan lassulni, a munkanélküliség pedig növekedni fog. De mire az elnökségért folyó kampány megkezdődik, a gazdaság visszatér a normál állapotába – jelentette ki.

A pozitívum, hogy az októberi inflációs jelentés szerint az éves árnövekedés a júniusi 9,1 százalékos csúcsról 7,7 százalékra lassult, ami a szakértő szerint újabb bizonyíték arra, hogy az infláció elérte a csúcspontját. Zandi előrejelzése szerint azonban a mutató csak 2024-re esik vissza a 2 százalékos célértékre. 

A 2008-as pénzügyi válságra elsőként figyelmeztető szakértő a 2023-as recesszió esélyét 50 százalékra tette. Úgy véli azonban, lehetséges, hogy a központi bank egy kis szerencsével meg tudja akadályozni a válság elmélyülését. 

Az amerikai gazdasági kilátások egyik kulcstényezője a lakáspiac, ahol a kereslet összeomlott, mivel a 30 éves fix jelzáloghitelek kamatlába az egy évvel ezelőtti 3 százalékról 7 százalékra emelkedett. A kereslet most a világjárvány legrosszabb időszakában tapasztalt szint alatt van – értékelte Zandi, megjegyezve, hogy legutóbb 2008-ban lehetett hasonló visszaesést látni a lakáspiacon.

Vannak azonban lényeges különbségek 2008 és a jelenlegi helyzet között. A legutóbbi összeomlás során az árcsökkenés az ország néhány pontjára koncentrálódott, de 2023-ban minden államban csökkenő árakkal kell számolni 

– mondta. 

2008-ban egyes piacokon az ingatlanárak akár 90 százalékkal is zuhantak, ami a nemfizetések és elárverezések hullámát indította el. De jövőre Zandi szerint ez nem fog megtörténni, részben azért, mert a világjárvány alatt a lakáspiaci árak sok amerikai számára megfizethetőek voltak. 

– Arra számítok, hogy az árak 10 százalékkal csökkennek majd. Ezt korrekciónak tekintem, nem összeomlásnak. Ez nem 2008 vagy 2009, amikor az árak átlagosan országszerte 25-30 százalékkal estek – jegyezte meg Zandi.

Borítókép: Az amerikai vásárlók is évtizedek óta nem látott inflációval szembesülnek a boltokban. (Fotó: Spencer Platt/Getty Images/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.