Franciaország a háború ellenére bővítette uránkereskedelmét Oroszországgal

Az ukrajnai háború furcsa alkuk kikényszerítését teszi szükségessé, a szankciók ugyanis nem terjednek ki a nukleáris üzemanyag kereskedelmére. A háttérben óriási üzleteket bonyolítanak le Oroszországgal, ezek közül csupán egy a Greenpeace által ismertetett francia beszerzés, amely hatalmas mennyiségű újrahasznosított uránról szól. Az orosz függés megszüntetése az újrahasznosítás terén több mint egy évtizedet igényelne, szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a francia energetikai rendszer pengeélen táncol majd a télen – olvasható a Vg.hu cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: VG.HU2022. 12. 07. 18:44
ATOMERŐMŰ HŰTŐTORNYAI
ATOMERŐMŰ HŰTŐTORNYAI Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A La Tribune című francia gazdasági napilap terjedelmes cikkben részletezte, hogy tíz év óta most először érkezett Franciaországba Oroszországból Remix üzemanyag, ami gyakorlatilag újrahasznosított uránt takar. Az újrahasznosított uránt a francia állami közműszolgáltató, az EDF használja fel a cruas-i erőművének reaktoraiban.

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, természetes urán (azaz nem újrahasznosított üzemanyag) folyamatosan érkezik az unió tagállamaiba Oroszországból. (Az Euratom ellátási ügynökség 2021-es adatai szerint az orosz részesedés, a Roszatom kazah érdekeltségeit is ideszámítva, bőven meghaladja a 40 százalékot.)

A szóban forgó biznisz a kiégett francia fűtőanyagok oroszországi feldolgozást követő ismételt üzembe helyezéséről szól.

A menetrend logikus: miután az elhasznált francia nukleáris fűtőelemek körülbelül tíz évet eltöltenek egy speciális pihentetőmedencében, Franciaországban reprocesszálják, az eljárás közben kinyert értékes uránt pedig Oroszországban feldolgozzák és dúsítják.

Ezt a különleges feladatot jelenleg Oroszországban képesek elvégezni, a technológia Európában nem áll rendelkezésre, a fejlesztés pedig több mint egy évtizedet venne igénybe.

A napilap írása felidézte, hogy a francia EDF 2018-ban „reaktiválta” azt az orosz partnerségi megállapodását, amely alapján a keleti partner a franciaországi reaktorokban elhasznált urániumot „újrahasznosítja”. A vonatkozó megállapodást a felek már jóval korábban aláírták, ám nagyjából tíz évig inaktív volt, alapvetően gazdasági okok miatt.

A fukusimai katasztrófa után az urán világpiaci ára annyira alacsony volt, hogy nem érte meg újrahasznosítani a kiégett fűtőelemeket.

A november végén érkezett újrahasznosítotturán-szállítmányt ugyan nem sújtják uniós szankciók, ám az ukrajnai válság miatt rendkívül érzékeny kérdésről van szó. Különösen azért, mert egy francia állami nagyvállalat adott megbízást. Ráadásul eddig úgy tűnt, hogy a francia reaktorpark működtetéséhez Remix üzemanyagra nincs szükség, most viszont mégis ezt a fűtőanyagot használják.

A La Tribune december 1-jén kérdezett rá az EDF-nél a szállítás dátumára, és azt a választ kapta, hogy az már megtörtént, az elhasznált fűtőanyagot pedig még 2021-ben küldték ki az orosz félnek. Az ügyet egyébként a Greenpeace derítette ki. A szervezet a dunkerque-i kikötőben figyelt fel számos, részben dúsított, részben természetes uránt tartalmazó, Oroszországból érkezett konténerre. (Ugyanúgy, mint szeptemberben, amikor az uránszállítmány egyik végső úti célja Németország, a Framatome által üzemeltetett lingeni üzemanyag-összeszerelő üzem volt. Az itt gyártott nukleáris fűtőelemeket francia, belga, svájci, holland, brit, spanyol, svéd és finn atomerőművek is használják.)

A francia EDF nem közölte, milyen hosszú időre kötött szerződést az orosz partnerrel, a francia energetikai tárca pedig nem válaszolt a lap megkeresésére. A La Tribune írásában kitért arra, hogy az etikai és morális kérdéseket felvető ügylet semmilyen jogi akadályba nem ütközött. Az újság azt sem hallgatta el, hogy a francia áramszolgáltatás „télen borotvaélen fog táncolni”.

A teljes cikk A háború árnyékában: Franciaország bővítette uránkereskedelmét Oroszországgal címen érhető el a Vg.hu oldalon.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.