Idén jön a fordulat: csökkenni fognak a lakásárak

A korszerűtlenebb, több energiát felhasználó lakóingatlanok árai csökkenhetnek, az általános drágulás üteme pedig jelentősen lassulhat 2023-ban. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint erősödhet a kereslet a kiadó lakások iránt, mert többen nem fognak tudni saját otthont venni. A családtámogatási lehetőségek fenntartása és meghosszabbítása ugyanakkor sokaknak jelenthet segítséget.

M. Orbán András
2023. 01. 07. 7:05
Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordulóponthoz ért tavaly az ingatlanpiac. A fokozatosan csökkenő számú adásvételek mellett a piac lassulását tapasztaltuk, ez a visszafogottság azonban az ingatlanárak változásában az év végéig még nem mutatkozott meg. 2023-ban ennek a trendnek a folytatódása várható

– jelentette ki a Magyar Nemzetnek Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője, aki szerint a tavalyi 125 ezer adásvételnél jóval kevesebb, mintegy 90–110 ezer lakás cserélhet gazdát az idén. 

A gazdasági helyzet alakulása, az infláció, a dráguló hitelkörnyezet elbizonytalanította a vevőket.

Sokan teljesen kiszorultak az ingatlanpiacról, mivel elestek a hitellehetőségektől, vagy csak alacsonyabb összegű kölcsönre jogosultak, így kénytelenek lejjebb adni az otthonukkal kapcsolatos elvárásaikból.

Benedikt Károly szerint mind az ingatlanárakra, mind az adásvételekre jelentős befolyásoló hatása lesz annak, hogy a gazdaság hogyan teljesít.

– Ha az év második felében gazdasági szempontból megkezdődik hazánkban a kilábalás, az az ingatlanpiaci aktivitást is kedvezően befolyásolja majd – vélekedett Benedikt Károly.

Kitart-e a lakásárak emelkedése?

Az elemzési vezető ugyanakkor rámutatott, hogy az elmúlt évek folyamatai minden lakástípusnál dinamikus emelkedést mutattak, de tavaly az év vége felé már lassabb ütemű lett az áremelkedés. 2023-ban vélhetően élesebben elkülönül majd az árazás a különböző helyszíneken, más-más ingatlantípusoknál.

A korszerűtlen otthonok esetében árcsökkenést vár a Duna House, a kisebb alapterületű, modern lakásoknál, házaknál stagnálásra, egyes esetekben enyhén emelkedő árszintekre számítanak. Az új építésű ingatlanok ára viszont az építőanyagok és a kivitelezés drágulása miatt tovább emelkedhet majd.

Benedikt Károly szerint a fokozódó bizonytalanság és a financiális nehézségek következtében többen kereshetnek kiadó lakást, ami a befektetői hajlandóságra és a bérleti díjak változására is hatással lesz.

Az OTP Ingatlanpont szakértői sem tartanak kizártnak árcsökkenést, két szempontból sem. A korábbinál magasabb hitelkamatok, a gazdasági bizonytalanság, valamint az ugrásszerűen megnőtt rezsiköltségek következtében az év elejére az áraikat eddig biztosan tartó eladók – alkalmazkodva a zsugorodó kereslethez – teret engedhetnek az árak korrigálásának. Az összképet ugyanakkor árnyalhatja, hogy az energiaár-robbanás hatására a jól szigetelt, korszerű fűtésrendszerű, vagyis energiatakarékos ingatlanok iránti kereslet várhatóan nem csökken érdemben, az eladók itt nagyobb mértékben tarthatják a pozícióikat, még ha a vevői alku mozgástere nagyobb is lehet.

Kedvező a lakáspiacnak, hogy maradnak a támogatások

A hitelpiac és a kamatok változása együtt jár az ingatlanpiaci aktivitás alakulásával – mutatott rá Benedikt Károly. Az otthonteremtési támogatások, köztük a babaváró támogatás és a falusi csok meghosszabbítása mérvadó támasza lesz az ingatlanpiaci keresletnek. A gyermeket tervezők számára jelentős segítséget nyújtanak a megmaradó állami támogatások egyrészt az önerő megteremtésében, másrészt a kedvezményekhez kapcsolható kamattámogatott hiteleknek köszönhetően a vételár fennmaradó részének havi törlesztése is könnyebben teljesíthető, mint egy piaci hitel esetén.

Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint kimondottan jó hír a családtámogatások fenntartása, illetve meghosszabbítása. Úgy vélekedtek, hogy 

az állami támogatások továbbra is kedvező, bár a jelenlegi gazdasági környezetben valószínűleg mérsékeltebb hatással lesznek

a lakossági otthonteremtési célokra és a lakóingatlan-piacra is.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.