Sokat segítenek az olcsó fejlesztési célú források

Egy német modell alapján számolva a háború és a szankciók miatt 4,8 százaléknyi növekedést veszít Magyarország 2023-ban.

Magyar Nemzet
2023. 01. 27. 18:04
hitel
glass door of closed shop or office
small business, pandemic and service concept - glass door of closed shop or office Forrás: 123rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában elhangzott, hogy idén Magyarország a háború és a szankciók miatt 3674 milliárd forintot veszít, azaz a 2023. évi bruttó hazai termék (GDP) volumene ezek nélkül ennyivel lenne magasabb. A háború és a magyarok által elutasított, elhibázott szankciók több szálon negatív irányban befolyásolják az egész európai gazdasági teljesítményt: magasabb alapanyag- és energiaárakat, nagyobb kormányzati kiadásokat hoztak, illetve ehhez kapcsolódóan beruházásokat halasztanak el és alacsonyabb lesz a külső kereslet is.

De nézzük is, miként adódott az ominózus 3674 milliárd forint.

A német IW gazdaságkutató intézet Németországra számolta ki a háború és a szankciók gazdaságra gyakorolt hatásait. A Makronóm Intézet pedig ezt a modellt alapul véve számszerűsítette a háború és a szankciók magyar gazdasági növekedésre gyakorolt negatív hatásait: 2021 májusában 2022-re 5,2, 2023-ra pedig 4,1 százalékos növekedést várt a kormányzat a piaci előrejelzésekkel összhangban. A mostani várakozás ennél kedvezőtlenebb, rendre 4,5, illetve 1,5 százalék 2022-re és 2023-ra. Ugyanakkor ez még mindig kedvezőbb, mint amennyit a magyar gazdaság alapvetően a háború és a szankciók miatt veszítene.

A Makronóm Intézet szakértői becslései szerint ugyanis a kormány célzott támogatásai, többek között a mintegy 3000 milliárd forintnyi olcsó fejlesztési célú forrást biztosító gazdaságpolitikai intézkedések – az Energiaintenzív kkv támogatási program, a Gyármentő program, a megújult Széchenyi-kártya-program és a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – a 2022-es növekedést a háborúval és szankciókkal sújtotthoz képest 0,5 százalékponttal, a 2023-ast pedig 1,5 százalékponttal javítják.

Az árváltozás hatásait kiszűrve – a háború és a szankciók nélkül – 2023-ra 80 256 milliárd forint GDP adódott volna, míg háborúval és kormányzati segítség nélkül 76 582 milliárd forint lenne a bruttó hazai termék. A két várakozás eltérése az említett 3674 milliárd forint, vagyis az ez évre prognosztizált GDP 4,8 százaléka, ennyi tehát az az összeg a német módszertan szerint, amelytől a magyar gazdaság elesik a háború és a szankciós politika nyomán 2023-ban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.