Ennyit a szankciókról, Oroszország nagyon rég exportált ilyen sok gázolajat

Elvileg a kedvezmények is sokat segítenek benne.

Magyar Nemzet
Forrás: VG2023. 03. 28. 16:10
null
Spergau, 2022. április 27. A TotalEnergies Leuna olajfinomító a németországi Spergau közelében 2022. április 25-én. Karen Pittel, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szakértõje szerint megoldhatónak tûnik az orosz kõolaj kiváltása más beszerzési forrásokból. Azonban a szén és az olaj behozatalának együttes megtiltása, miközben nem biztosítható az orosz gázszállítások folyamatossága, komoly gondot okozhatna. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta nem látott mennyiségben viszik az orosz üzemanyagot márciusban, amelyet a kedvezmények is segítenek – világított rá a Világgazdaság. A lap azt írja, hogy többéves csúcsra érhet az orosz gázolajexport még az uniós szankciók ellenére is. 

Bár a finomított termékekkel kapcsolatban sokan az orosz kivitel csökkenését várták, Moszkva mégis képes volt olyan új vásárlók, mint Törökország, Marokkó és mások segítségével szinten tartani a dízelexportját. Megjegyzik, hogy a dízeltípusú üzemanyagokból március 19-ig napi másfél millió hordónyit tudott Oroszország exportálni a Vortexa adatait összegző Bloomberg szerint, amit ha sikerül tartani, 

2016 eleje óta a legnagyobb mennyiséget szállíthatja Oroszország.

Egy, az Amerikai Egyesült Államokban élő olajtermék-elemző, Mikhail Turukalov rávilágított, hogy az orosz finomítók kihasználtsága továbbra is magas márciusban. A szakértő kiemelte, hogy az orosz finomítók biztosak abban, hogy el tudják adni a termékeiket külföldre, mivel elég nagy kedvezményt adnak, emellett új piacok is megnyílhatnak az üzemanyag előtt.

Megjegyezte azonban, hogy ennek ellenére nem biztos, hogy az export ilyen szintű robbanása tartós marad, például azért sem, mert az orosz kikötők áprilisra már kevesebb szállítmány rakodását tervezik márciushoz képest. A kivitel jelentős része Törökországba tart, de Marokkó, Brazília, Tunézia, sőt Szaúd-Arábia is fontos importőrré vált. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.