54 milliárd fölött a gazdálkodók által igényelt kedvezményes hitel

Több mint 54 milliárd forint értékben már mintegy 3000 gazdálkodó igényelt kedvezményes hitelt a forgóeszköz-finanszírozást segítő Agrár Széchenyi-kártya plusz konstrukcióban – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kedden az OTP bank agrárhitelezéssel foglalkozó sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Forrás: MTI2020. 07. 07. 16:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár ismertette, hogy számos lényeges kormányzati döntés született az elmúlt időszakban, amely hatékonyan járul hozzá a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozásához. Ezek közé tartozik a 25 milliárd forintos, a nyár folyamán igényelhető, vissza nem térítendő támogatási csomag a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők számára, valamint annak a beruházási pályázati csomagnak a kidolgozása, amelyből az állattenyésztés ötvenmilliárd forintban, a kertészeti ágazat pedig harmincmilliárd forintban részesül.

A hitelekhez kapcsolódó támogatási konstrukciók is széles körűek: a kezességvállalási díjtámogatások mellett kiterjednek a beruházási hitelek kamattámogatására, valamint a forgóeszköz-finanszírozást segítő Agrár Széchenyi-kártya pluszra – tette hozzá.

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy a Növekedési hitelprogram (Nhp) konstrukcióval június 30-ig több mint 27 milliárd forint értékben kötöttek hitelszerződést a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások forgóeszköz- és beruházásfinanszírozásra, hitelkiváltásra.

Az ágazat modernizációs folyamatait jelzi, hogy 2020 első negyedévben 30,8 százalékkal bővült a beruházások volumene, amely a kedvező hitelkörnyezetnek köszönhető. Szintén az első három hónapban a mezőgazdaság hitelállománya 7,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest – fűzte hozzá.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a koronavírus-járvány komoly gazdasági károkat okozott, a hitelintézet elemzői szerint a GDP idén három százalékkal esik vissza, a foglalkoztatás pedig négy-öt százalékkal mérséklődik átmenetileg, ugyanakkor már látszik a javulás, nő a gazdasági aktivitás.

Több gazdaságélénkítő intézkedés is megjelent a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére, amelyben az OTP bank is aktívan részt vett: az NHP Hajrá konstrukcióiban több mint nyolcvanmilliárd forint értékben fogadtak be hitelkérelmet, a Széchenyi-kártya program lehetőségeit pedig immár a középvállalatok is elkezdték igénybe venni, a programra épülő konstrukciókat tekintve az OTP bank piaci részesedése már meghaladja a negyven százalékot. Emellett a növekedési kötvényprogram keretében 25 milliárd forintos vállalati kötvényállományra szerződött a hitelintézet.

Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az NHP Hajrá és az Agrár Széchenyi-kártya plusz mellett az ügyfeleik számára elérhetővé tették az OTP-AVHGA krízishitelt is, amely kedvező forgóeszköz-finanszírozási lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak. Az Agrárminisztérium által százmilliárd forintos keretösszeggel június 1-jén indított AVHGA krízis agrárgarancia programra épülő konstrukció célja, hogy a 2020. január 1. után fizetési nehézségekkel szembesülő mikro-, kis- és közepes méretű agrár-vállalkozások meg tudják őrizni, illetve vissza tudják állítani működőképességüket.

Herczeg András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója egyebek mellett kiemelte, hogy az alapítvány a kezességvállalásával stabil feltételeket tud teremteni a bankok folyamatos hitelezési tevékenységéhez. A veszélyhelyzet idején az alapítvány 3100 ügyletet bírált el hatvanmilliárd forint értékben. Az alapítvány meghatározó partnere az OTP bank, a két szervezet együttműködése révén évente nyolcvan-százmilliárd forint hitel kerül kihelyezésre az agrárium számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.