A babaváró konstrukciónál is van jövedelemvizsgálat

Nagy érdeklődés övezi a július 1-jétől igényelhető, akár tízmillió forint összegű babaváró támogatást, amelynek előfeltétele, hogy az igénylő megfeleljen a banki hitelminősítésnek.

Horváth Éva
2019. 06. 18. 9:31
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy érdeklődés övezi a július 1-jétől igényelhető, akár tízmillió forint összegű babaváró támogatást, amelynek előfeltétele, hogy az igénylő megfeleljen a banki hitelminősítésnek. Ennek legfontosabb eleme a jövedelemvizsgálat, amikor a bank meghatározza, hogy az igénylő mekkora összeget kaphat meg a maximálisan felvehető tízmillióból. A teljes összeg csak egyszer igényelhető. A Bankmonitor.hu összeállításában sorra veszi a legfontosabb tudnivalókat.

Minden hitelkérelem esetében – függetlenül attól, hogy az támogatott vagy piaci – a bank elkészíti az igénylő hitelminősítését, amelynek elsődleges célja felmérni, hogy a babaváró támogatást igénylő házaspár tudja-e teljesíteni törlesztési kötelezettsé­geit a futamidő teljes ideje alatt. Tekintettel arra, hogy a termék ingatlanfedezet nélkül felvehető támogatott hitelkonstrukció, a bankok elsődlegesen a házastársak igazolható jövedelmét vizsgálják. Nem fogadható el ugyanis biztos jövedelemnek a próbaidő alatt kapott fizetés, ahogy a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező házastárs is lényegesen szigorúbb feltételekkel hitelezhető, mintha határozatlan idejű formában alkalmaznák.

A Bankmonitor.hu felhívja a figyelmet, hogy a mára több százezer ember által választott katás vállalkozói adózási forma esetében elég három hónapos múltat igazolni. Ezen jövedelemforma esetén még a legmegengedőbb bankok is jellemzően 12 hónapos vállalkozói múltat várnak el, valamint a kérelmezőnek legtöbbször legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie.

Ingatlanfedezet nélküli hitelek esetében a bankok ma jellemzően az igazolt nettó jövedelem 35-40 ­százalékáig terjedő törlesztőt engedélyeznek az igénylőknek; 150 ezer forint nettó jövedelem esetén tehát 52-60 ezer forintig terjedhet a havi fizetnivaló. Amennyiben öt éven belül nem születik meg a gyermek, a kamatmentesség megszűnik, így tízmillió forint és húszéves futamidő esetén 45 ezer forint helyett 74 ezer forintra ugrik fel a havi törlesztőrészlet. Amennyiben az igénylők nem tudnak igazolni legalább egy 12 hetes terhességet, az óvatos bankok a 74 ezer forintos havi törlesztés teljesíthetőségével kalkulálnak.

A legtöbb bank alkalmaz majd egy minimálisan elvárt jövedelemszintet, amely alatt még csökkentett mértékben hagynak majd jóvá az igénylőknek babaváró hitelt. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a jövedelem mellett a korábban felvett hitelek is befolyásolják az igénylők hitelképességét. A bankok egészen biztosan eltérő megközelítéseket alkalmaznak majd, hasonlóan az igénylőktől elvárt minimális életkor vonatkozásában. Így az igénylőknek jelentős szerepe lesz a körültekintő tájékozódásnak is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.