A Balaton déli partján razziázik az adóhatóság

Jobban teszik a Balaton partján működő kereskedők, vendéglátósok és szálláskiadók, ha megbarátkoznak a gondolattal: idén többször is összefuthatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőreivel.

Jakubász Tamás
2019. 07. 10. 9:32
null
Sajtos-tejfölös. A revizorok a strandbüféket is meglátogatják Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobban teszik a Balaton partján működő kereskedők, vendéglátósok és szálláskiadók, ha megbarátkoznak a gondolattal: idén többször is összefuthatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőreivel.

A hatóság legfrissebb ellenőrzési tervéből ugyanis az derül ki, hogy ezen a héten a teljes déli parton várhatók vizsgálatok. A hivatalos előrejelzésből megtudható például, hogy a Somogy megyei NAV-osok a napokban kiemelt figyelmet fordítanak a strandok, a piacok és a vásárok vállalkozásainak ellenőrzésére, valamint a fagylaltozók és a fizetővendéglátók tevékenységének áttekintésére.

Sajtos-tejfölös. A revizorok a strandbüféket is meglátogatják
Fotó: Bach Máté

A revizorok leginkább arra kíváncsiak, hogy a gazdasági szereplők átadják-e vevőiknek a számlát, a nyugtát, megfelelően bejelentették-e alkalmazottaikat és helyesen használják-e online pénztárgépüket. Somogyban egyébként már a múlt héten is járták a tó környékét az adóhivatal emberei – nem hagyták ki a Zamárdiban megrendezett Balaton Sound fesztivált sem. Július első napjaiban a Balatont övező többi megyében is elrendelt a hatóság strandolási vagy ahhoz kapcsolódó ellenőrzéseket.

A balatoni razzia természetesen nem idei újítás. A hatóság tavaly július közepén például több száz munkatárs közreműködésével tartott átfogó ellenőrzés-sorozatot. A NAV emberei az előre bejelentett egyhetes akció ideje alatt megközelítőleg háromezer vizsgálatot végeztek el, és átlagosan minden negyedik balatoni vállalkozásnál találtak szabálytalanságot.

Sokszor nem adtak nyugtát, de az is gyakran előfordult, hogy a pénztáros nem ütötte be az átvett összeget. Ezek mellett az sem volt ritka, hogy úgy alkalmazták az eladókat, a kiszolgálókat és más munkavállalókat, hogy az érintettet nem jelentették be, munkájáért pedig zsebbe fizettek. A múlt évi tapasztalatok kel­lően megvilágítják, miért a nyugta átadása és a foglalkoztattak bejelentése a legfontosabb téma a hatóságnak.

A tavalyi balatoni razziáról egyébként mindenki tudhatott, a hivatal ugyanis előre meghirdette az akciót az úgynevezett adótraffipaxon. Az e heti ellenőrzési tervek sem titkosak, a szervezet azokat is közzétette ugyanezen – a NAV honlapján elérhető – tájékoztatási felületen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.