A bankfiókban is könnyen lebukhatnak az emberkereskedők

A szexuális kizsákmányolás leleplezéséhez akár egyetlen e-mail-cím is hozzásegítheti a hatóságot.

Magyar Nemzet
2020. 08. 12. 7:30
null
Embercsempészek áldozatai. A „kereskedés” más kategória Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szoros kapcsolat alakulhat ki az emberkereskedelem és a pénzmosás jelensége között – erre hívta fel a figyelmet összefoglalójában az adóhivatal pénzmosás ellen küzdő irodája. A szakmai összegzés mindenekelőtt rögzíti, hogy az emberkereskedelem a szervezett bűnözés egyik formája, amelynek alapvető jellemzője, hogy valaki más ember életét bocsátja áruba, mégpedig vagyonszerzés céljából.

Az emberkereskedelem irányulhat szexuális kizsákmányolásra, állhat mögötte szervkereskedelem, de gyakori az az eset is, amikor a munkaereje miatt válik valaki áldozattá.

Az ENSZ egy tanulmánya szerint a közép- és délkelet-európai régió országaiban a szexuális célú kizsákmányolás a legelterjedtebb, amit a személyek munkavégzésének kizsákmányolása követ. Előbbi célpontjai főként a nők és egyre inkább a lánygyermekek, utóbbi viszont egyaránt érinti a férfiakat és a nőket, csaknem hasonló arányban.

Az emberkereskedelem ugyanakkor leleplezhető, erre akár a különféle pénzügyi szolgáltatók ügyintézői is alkalmasak. Vannak ugyanis árulkodó, nyilvánvaló jelek. Ezek egyik csoportja az érintettek viselkedésében, megjelenésében lelhető fel.

A potenciális emberkereskedő az ügyintézéskor a sértett helyett cselekszik: ő beszél a nevében, helyette tölti ki a dokumentumokat, nála vannak a sértett személyes dokumentumai. Mindezt úgy, hogy különböző módszerekkel folyamatosan félelemben tartja az áldozatot, akinél szintén meghatározhatók általános viselkedési, megjelenési jellemzők.

Gyanút kelthet mindenképpen, ha az ügyfél fél, testén fizikai sérülések láthatók, alultáplált, ruházata megviselt. A megfélemlített személy nem mer hosszabb ideig szemkontaktust fenntartani, zavarodottnak tűnik, adatait nem tudja fejből, olvasnia kell azokat.

Embercsempészek áldozatai. A kereskedés más kategória
Fotó: Police.hu

Az emberkereskedelem különböző formáira utaló mozzanatokat ugyanakkor nemcsak a személyes találkozások alkalmával lehet felfedezni, hanem a megadott adatok ellenőrzésekor is. Árulkodó lehet például az állandó lakcím hiánya, vagy ha olyan címet közöltek, ahová korábban több, áldozatnak tűnő személyt is bejelentettek már.

Gyanút kelthet, ha az érintett rendszeresen, rövid időközönként cseréli az okmányait, de a kapcsolattartási adatok is leleplezhetik a súlyos bűncselekményt.

Más tényezők mellett szexuális kizsákmányolásra utalhat például, ha olyan e-mail-címet adnak meg, amely a szexiparhoz kapcsolódó online hirdetéseknél is megjelenik.

Végül a tranzakció részletei is gyanút ébreszthetnek, ezek a bankszámla megnyitása után bármikor felmerülhetnek. Mivel az emberkereskedelem számos formájában az emberkereskedők a sértettek számláit használják anonimitásuk megőrzéséért, így minden olyan eset szemet szúrhat, ahol az ügyfél korábbi pénzügyi szokásai megváltoznak. De idetartozik az az eset is, ha az ügyfél személyes körülményeivel össze nem illő jóváírások, terhelések történnek.

A szakmai összegzés ugyanakkor rámutat, hogy a különböző tényezőket egyszerre, együttesen kell vizsgálni. Egy-egy részlet önmagában ebben az esetben sem lehet elegendő a helyzet tisztázásához.

Különbség

Az embercsempészet és az emberkereskedelem között az a legfontosabb különbség, hogy az embercsempészet sértettje az állam, célja pedig külföldi állampolgár határon belülre juttatása. Ez szükségképpen együtt jár a határ átlépésével. Az emberkereskedelem sértettje ehhez képest bármilyen korú, nemű, etnikai hovatartozású személy, a bűncselekmény célja pedig az adott személy kizsákmányolása. Itt a határátlépés lényegtelen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.