A bankok részéről a hitelezés a racionális lépés

Az MNB felmérése szerint a koronavírus-járvány egyszerre okozott keresleti és kínálati sokkot.

Horváth Éva
2020. 04. 22. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetlen racionális megoldás a bankok részéről a jelenlegi járványhelyzetben a hitelezés – hangoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Portfólió keddi, a koronavírus-járvány gazdasági hatásait elemző on­line konferenciáján, amelyről a távirati iroda tudósított. Nagy Márton előadásában rámutatott: szemben az előző válsággal, most anticiklikus bankrendszer szükséges, a magyar bankrendszer képessége megvan erre, ehhez a támogatás a kormánytól és az MNB-től is adott.

A válságkezelésnél első a likviditáskezelés – emelte ki az MNB alelnöke –, ezért számos likviditásbővítő intézkedésről döntött a jegybank. Megjelentek a hitelezést ösztönző lépések is, az NHP Hajrá például hétfőtől elérhető, a keretösszegből idén mintegy kilencszázmilliárd forint felhasználására számítanak, a teljes keret jövő június-júliusra merülhet ki.

Az MNB felmérése szerint a koronavírus-járvány egyszerre okozott keresleti és kínálati sokkot, ami a bankrendszer összes, lakossági és vállalati ügyfelére kihat majd. A jegybank adataiból kiindulva a válság által leginkább érintett szektorok hitelállománya hét-nyolcszáz milliárd forintot tesz ki.

A vállalati szektor hitelei dön­tően rövidlejáratúak, ezek megújítása fontos, ahogy az is, hogy a bankrendszer készen álljon ezek megújítására – mondta a jegybankár. Kifejtette: a cégek nagyjából felénél merült fel likviditási nehézség, nagyobb részük hónapon belüli fizetési nehézséggel szembesülhet.

A háztartási szektorban az MNB is a munkanélküliség gyors emelkedését prognosztizálja, miközben a veszélyzóna ágazataiban van a sérülékeny lakossági hitelállomány mintegy hatvan százaléka – közölte Nagy Márton. Az ügyfelek romló vagy sérülő hitelképességére értékvesztést kell képezni a bankoknak, amelynek mértéke idén 300-350 milliárd forintos lehet. A hazai bankrendszer tavalyi 450 milliárd forintos eredménye idén az alappálya mentén megfeleződhet, recesszió esetén közel lehet a nullához.

Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója közölte: becslésük szerint a moratórium ötvenmil­liárd forintos kamatveszteséget jelent a bankoknak. A járványügyi különadót fontos intézkedésnek nevezte, az alaphoz hozzá tud járulni a bankszektor. A különadó visszaigényelhetősége hosszú távon pedig nem növeli meg a bankok költségét sem, így azt nem terhelik át az ügyfelekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.