A becsültnél jobban kezdték az évet a britek

Magyar Nemzet
2019. 10. 01. 17:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddig becsültnél valamivel jobb volt a brit gazdaság növekedési teljesítménye az idei év elején, de a második negyedévben így is csökkent a hazai össztermék (GDP). A brit statisztikai hivatal (ONS) tegnap közzétett, felülvizsgált adatai szerint 2019 első negye­dében 0,6 százalékkal volt magasabb a brit GDP-érték a tavalyi utolsó három hónapban mért szintnél – jelezte az MTI. Az ONS korábbi becslésében 0,5 százalékos negyedéves összevetésű növekedés szerepelt az idei első negyedévre.

A felülvizsgált becslés alapján a statisztikai hivatal az eddigi 1,2 százalékról 1,3 százalékra javította az idei második negyedév éves összehasonlításban mért növekedési adatát, de ez is lassulást jelent az első negyedévi éves növekedéshez képest. Az idei első három hónapban a brit GDP-érték 2,1 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakban elért szintet.

A Fitch Ratings számításai szerint rendezetlen kilépés esetén a brit GDP már az idei negyedik negyedévben meredeken zuhanna, és ebben az esetben a brit gazdaság egész éves idei növekedési üteme nem haladná meg a 0,8 százalékot. A Fitch prognózisa szerint e forgatókönyv esetén a GDP 2020-ban 1,4 százalékkal csökkenne, vagyis a gazdaság a jövő év egészét recesszióban töltené. A cég modellszámításai szerint megállapodás nélküli brexit esetén a brit GDP-érték a következő két évben több mint három százalékkal maradna el attól a szinttől, amelyet rendezett kilépést feltételezve a brit gazdaság ebben az időtávlatban elérhetne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.