A befektetők tolonganak Elon Musk űrcégének ajtajánál

Komoly profitot hozott Elon Musk vállalatának, hogy űrhajósokat küldött Föld körüli pályára.

Magyar Nemzet
Forrás: vg.hu2020. 08. 21. 9:22
Behnken, Bob; Hurley, Doug;
Bob Behnken (b) és Doug Hurley a SpaceX Crew Dragon személyszállító ûrkapszulájában, 2020. augusztus 2-án Fotó: Bill Ingalls Forrás: MTI / NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly profitra tett szert a SpaceX magánvállalat azzal, hogy a közelmúltban űrhajókat küldött Föld körüli pályára. A társaság nemrégiben 1,9 milliárd dollárral növelte pénzügyi alapját, ez pedig a nyilvános dokumentumokat és a kockázati tőkeadatokat Crunchbase összesítő adatai szerint a magántulajdonban lévő társaságok egyik legnagyobb egységes alapnövelő tranzakciója volt – írja a Világgazdaság.

A művelettel a SpaceX összértékét 46 milliárd dollárra növelte.

A Morgan Stanley is megpróbálta kiszámítani Elon Musk cégének valódi értékét. Arra jutottak, hogy diszkontált pénzáramlás alapján a cég értéke valahol nagyjából a 200 millió és a 175 milliárd dollár között mozog. Vagyis mai értéken számítva az igen-igen tág összeghatárok közötti értékben generálhat készpénzt a jövőben a cég.

Bob Behnken és Doug Hurley a SpaceX Crew Dragon személyszállító űrhajó űrkapszulájában.
Fotó: MTI / NASA

A Morgan Stanley alapforgatókönyve szerint a cég piaci értéke ötvenmilliárd dollár, ami azt jelenti, hogy ezzel a SpaceX bekerült a tíz legnagyobb űr-, illetve védelmi konglomerátum közé.

A vállalat ezzel a harmadik helyet foglalja el a világ több mint négyszáz „Unicorn startupja” között. Az élen toronymagasan a sokat vitatott TikTokot is jegyző ByteDance vállalata, a mesterséges intelligencia technológiát fejlesztő Tuotiao (140 milliárd dollár) áll. A második helyet a szintén kínai érdekeltségbe tartozó fuvarozó-applikációt fejlesztő Didi Chuxing foglalja el (56 milliárd dollár).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.