A bér 70 százaléka és a rövidített munkaidő lehet a segítség

Ha a foglalkoztató ideiglenesen nem tud munkát adni, akkor is megmarad a munkaviszony.

Nagy Kristóf
2020. 04. 06. 17:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rövidített munkaidő bevezetésével segítheti a kormány az álláshelyek megtartását. Ezzel a munkavállaló korábbi bérének 70 százalékát kaphatja, amelyet részben a munkáltató ad, az állam pedig részben kiegészíti az összeget – tudtuk meg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ma délutáni ülését követően. Ugyanakkor az állami szerepvállalással megvalósuló bértámogatás részletei nem ismertek, sem az, hogy miben tér el a Németországban már a 2008-as válság idején is alkalmazott modell a hazai intézkedéstől. Lényege, hogy a munkavállaló munkaviszonya megmarad, ám rövidített munkaidőben dolgozik.

Ha a foglalkoztató ideiglenesen nem tud munkát adni, akkor is megmarad a munkaviszony és a dolgozó megkapja a korábbi jövedelme egy részét.

– A kormány arról tájékoztatott, figyelembe vették a szociális partnerek, tehát a munkaadók és a munkavállalók javaslatait, ugyanakkor az intézkedések részleteit várhatóan szerdán ismertetik velünk – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt követően, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter ismertette a VKF tagjaival az Orbán Viktor által ma bejelentett ötpontos gazdaságvédelmi csomag legfőbb elemeit.

Az elnök elmondta, a német Kurzarbeit mintájára valósulhat meg a munkavállalók jövedelmének garantálása, ám az arányokról, vagy a részletszabályokról a mai egyeztetésen még nem esett szó. Palkovics Imre hozzátette: a tárcavezetők is hangsúlyozták a szociális párbeszéd fontosságát, ezért minden héten egyeztetnek a szakszervezetekkel és a munkaadói képviseletekkel a gazdaságot érintő intézkedésekről.

Korábban beszámoltunk róla: a kormány, a munkaadói és a munkavállalói képviseletek, valamint a kamara is egyetért abban, hogy a járvány okozta gazdasági válság kezeléséből a három szereplőnek, a munkavállalónak, a munkaadónak és az államnak arányosan kell viselnie a terheket. A munkavállaló ebben az esetben keresetének egy részéről kell lemondjon, a munkáltató viszont akkor is fizet bért, ha éppen nem tudja foglalkoztatni az alkalmazottat. Ehhez pedig az állam nyújt támogatást.

Orbán Viktor miniszterelnök ma jelentette be, hogy a GDP 18-20 százalékát átcsoportosítva három szakaszban végrehajtott gazdaság- és munkahelyvédelmi akció második szakasza következik. Ez a szakasz öt pillérből áll, amelynek első pontja a munkahelyvédelem. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, a kormány készen áll arra, hogy rövidített munkavégzés esetén átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét, a megvalósuló intézkedés a bértámogatásnak egy speciális magyar formája.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.