A bérlők vannak kedvezőbb helyzetben az albérletpiacon

A mostanihoz hasonló olcsó áron utoljára 2017-ben és korábban lehetett albérlethez jutni a fővárosban. Országos szinten augusztusban 6,4 százalékos volt a csökkenés az albérletárakban a tavalyihoz képest, és a bérleti díjak további csökkenése várható.

Fischer Patricia
2020. 10. 06. 18:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összességében a bérlők vannak kedvezőbb helyzetben a hazai albérletpiacon, a bérleti díjak pedig tovább csökkennek – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből. Az országszerte kiadó lakások bérleti díjának alakulását bemutató KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint augusztusban 6,4 százalékos volt a csökkenés éves összevetésben. A budapesti lakbérek az országos átlagot meghaladó mértékben, 10,2 százalékkal csökkentek tavalyhoz képest. Pest megyében 3,7 százalékkal, a dél-alföldi régióban 3,6 százalékkal, a Nyugat-Dunántúlon pedig három százalékkal mérséklődtek a bérleti díjak, a dél-dunántúli térségben pedig 0,8 százalékos volt a visszaesés. A Közép-Dunántúl kiadó lakásainál ugyanakkor 0,2 százalékos, az észak-magyarországi albérleteknél pedig 2,4 százalékos emelkedés volt.

– Az albérletpiacot a járvány miatti gazdasági bizonytalanság jellemzi. Ebben a helyzetben pedig a tulajdonosok kénytelenek voltak engedni a díjakból.

A legújabb adatok szerint tartósnak látszik a bérleti díjak csökkenése, ám pont a nehezen prognosztizálható kilátások miatt egyelőre nem tudni, meddig tart ez a folyamat – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A bérletidíj-csökkenés a legerősebb albérletpiaccal rendelkező fővárosban volt a leglátványosabb. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint ugyanis Budapesten belül augusztusban a pesti belső kerületekben estek a legnagyobb mértékben a bérleti díjak, 12,7 százalékkal kerültek lejjebb éves szinten. – A korábbi években ezek a kerületek – többek között az V., a VI. és a VII. – voltak a legdrágábbak, azaz a magasabb árszintről nagyobb mértékű zuhanás következett be. A szóban forgó sztárkerületekben végbement csökkenésben főszerepet kapott, hogy az ezer főre jutó kiadó lakások száma augusztusban messze ott volt a legnagyobb, ez pedig a bérlőknek kedvez – részletezte az adatokat Balogh László.

A lakbérindex az országszerte elérhető kiadó lakások bérleti díjának augusztusi változását mutatja, de az Ingatlan.com adataiból kiderül az is, hogy szeptember végén átlagosan 140 ezer forintért lehetett használt lakást bérelni Budapesten. – Ez egyben azt is jelenti, hogy több mint három évvel ezelőtti szintre süllyedt az átlag. Legutóbb hasonlóan olcsón 2017-ben és korábban lehetett albérlethez jutni a fővárosban – emelte ki az Ingatlan.com szakértője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.