A Brexit nagy hatással van a brit gyáripar aktivitására

Október volt a hatodik hónap egymás után, amelyben csökkent a brit gyáripar teljesítménye. Ez nem kis részben a brit EU-tagság megszűnését övező bizonytalanságoknak tudható be.

Forrás: MTI2019. 11. 01. 14:30
A kis- és közepes vállalatok tárgyalási lehetősége is javulhat a döntés nyomán
A kis- és közepes vállalatok tárgyalási lehetősége is javulhat a döntés nyomán Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IHS Markit londoni pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gazdaság feldolgozószektorának szezonális kiigazítással számolt beszerzésimenedzser-indexe (BMI) októberben 49,6 volt az egy hónappal korábban mért 48,3 után.

Az 50 alatti BMI-indexek elméletileg a vizsgált szektor aktivitásának gyengülésére utalnak, bár egyes londoni elemző műhelyek történelmi távlatú visszatekintő mérések alapján inkább az 52-es BMI-szintet tartják a növekedés és a visszaesés mezsgyéjének.

Október volt a hatodik hónap egymás után, amelyben csökkenést jelzett a brit gyáripar aktivitási mérőszáma.

Az IHS Markit a friss felmérést ismertető pénteki elemzésében kiemeli, hogy a brit feldolgozóipar új megrendeléseinek állományát mérő részindex is hat hónapja folyamatosan visszaesést jelez.

A ház hangsúlyozza, hogy az októberi BMI-mérőszám összeállításához végzett adatgyűjtés éppen a Brexit előző, október 31-i határidejének újabb meghosszabbítása és az előrehozott, december 12-én esedékes parlamenti választások kiírása előtt fejeződött be.

Az IHS Markit szerint ugyanakkor a Brexitet, a brit gazdaságot és az általános belpolitikai helyzetet övező bizonytalanságok továbbra is terhelik a keresletet.

Duncan Brock, a CIPS csoportigazgatója az októberi adatokhoz fűzött kommentárjában úgy fogalmazott, hogy a brit feldolgozószektor hazai fogyasztói „összecsomagoltak és hazamentek, anélkül, hogy rendeltek volna”, és ebben a helyzetben a gyáripari ágazat jelenleg néhány európai uniós vevő készletfeltöltő célú vásárlásaiból él.

Az IHS Markit adataiból kiderül, hogy a brit feldolgozószektorban hetedik hónapja folyamatosan csökken a foglalkoztatás, és a munkahelyek leépítésének üteme évtizedes csúcshoz közelít. Duncan Brock szerint mindez azt jelzi, hogy a brit gyáripari ágazat a recesszió felé tart.

A rendezetlen Brexit kockázata a kilépési határidő meghosszabbításával egyelőre elhárult, de a londoni elemzői közösségben továbbra is vannak olyan előrejelzések, amelyek megállapodás nélküli Brexit esetére az egész brit gazdaságban recessziót, legjobb esetben elhúzódó stagnálást jósolnak.

Az Institute for Fiscal Studies (IFS) londoni pénzügyi kutatóműhely különböző Brexit-forgatókönyveket modellező legutóbbi tanulmányában közölte: számításai szerint a rendezetlen kilépés 2020-ban 1,2 százalékponttal, 2021-ben 1 százalékponttal, 2022-ben 0,3 százalékponttal lassítaná a brit hazai össztermék (GDP) növekedési ütemét.

A ház alapeseti előrejelzésében éves átlagban 1,2 százalékos növekedés szerepel ugyanerre a három évre, vagyis ennek alapján a rendezetlen Brexit jövőre és 2021-ben gyakorlatilag zéró egész éves GDP-növekedést jelentene.

A cég az időszakon belül rövid távú recessziót is valószínűsít a brit gazdaságban rendezetlen kilépés esetére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.