A családokat nem vágta földhöz a válság

Nem ritka, hogy egy hosszabb válság után behajtáshullám és végrehajtások sora veszi kezdetét. Magyarországon most ilyenről szó sincs. Idén tavaszig kevesebb pénzbehajtási eljárást kezdeményeztek a hitelezők, mint a válság előtti gazdasági szárnyalás időszakában.

Munkatársunktól
2021. 07. 28. 23:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon mit hoznak a krízis utáni első hónapok? A kérdés minden visszaesés után felvetődik, és a legtöbbször negatív előjelek társulnak a válaszhoz. A gazdasági megingások rendre ­tömeges fizetési nehézségeket hoznak magukkal, s ezek rövid idő alatt megjelennek a hivatalos adatokban is. Nem ez ugyanakkor a helyzet a járvány okozta válságból kilábaló Magyarországon – legalábbis erre lehet következtetni a Magyar Országos Közjegyzői Kamara friss adatsorából.

A köztesület lapunk kérdésére közölte az idei adatokat. Ezek szerint a pénzükre váró cégek és magánszemélyek január eleje és május vége között 185 ezer alkalommal kérték a közjegyzők segítségét kintlévőségeik behajtásához. Magyarázatként hozzátehető: a hitelezők a hivatalos embereknél kérvényezhetik az úgynevezett fizetési meghagyás kiállítását, ez a dokumentum szükséges ahhoz, hogy megkezdődhessen a – nem jelzáloghitelekből fakadó – követelések hatósági beszedése. Az idei öthavi értéket összehasonlítottuk a tavalyi adatokkal. Az elmúlt év első öt hónapjában kevesebb, összesen 143 ezer behajtás indult, de ennek megvolt a maga igen hétköznapi oka. A vállalkozások legnagyobb részénél otthoni munkavégzés kezdődött meg, jelentkeztek infrastrukturális fennakadások is, mindezek miatt pedig sok helyen egyszerűen nem tudtak intézkedni kellő hatékonysággal, sebességgel a tartozások behajtásának megindításáról. Ez alapján ugyanakkor azt lehetett feltételezni, hogy a viszonyok rendeződésével – vagyis idén – megugrás következik be a behajtásoknál. Emelkedés valóban volt, de nem kiugró. 2019-ben, vagyis a válság előtti esztendő januárja és májusa között például jóval több, 215 ezer behajtás vette kezdetét, és a 190 ezer eljárásról szóló 2018-as részadat is felülmúlja az ideit.

A korábbi esztendőkben a legtöbbször általában a kiegyenlítetlen víz-, gáz- és villanyszámlák adtak okot eljárásra, ugyanígy a telefoncégek is rendszeresen indítottak procedúrákat. A tapasztalat szerint a pénzbehajtások több mint kétharmada a rezsielmaradások és a távközlési cégek követelései miatt indult meg. Úgy tudjuk, az arányok idén sem változtak érdemben. Ahogy abban sincs különösebb módosulás, hogy még mindig rendszeresek a parkolási ügyek, és bliccelés miatt is indul eljárás időről időre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.