A családoké a 2020-as költségvetés

Jövőre is kiemelt területként kezeli a családtámogatást a kormányzat, ezt tükrözik a parlamentnek benyújtott 2020-as költségvetés fő céljai is. A pénzügyminiszter szerint jelenleg olyannyira kedvező helyzeteben van a hazai gazdaság, hogy a tervezettnél is kisebb hiánnyal teljesíthető a jövő év, aminek a költségvetését a most ismert menetrend szerint a tavaszi ülésszak zárásaként el is fogadhatja az Országgyűlés.

Rácz Gergő
2019. 06. 05. 5:45
null
Varga Mihály átnyújtja a dokumentumot Kövér Lászlónak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági kormányzat beadta a 2020-as költségvetést az Ország­gyűlésnek, a tervezetnek a családtámogatás és a védelmi célok a kiemelt területei – jelentette be tegnap Varga Mihály. A részletekről szólva a pénzügyminiszter elmondta, a jövő évben csaknem 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre családtámogatásra. A jövő évi tervezet másik fő területére, a gazdasági növekedés fenntartására jelentette be Varga Mihály a napokban a Pénzügyminisztérium (PM) 13+1 pontos tervét.

A 2020-as költségvetésben minden kiemelt terület több forrással gazdálkodhat, mint az idei évben. 2010-hez képest a nyugdíjakra 840 milliárddal, az államháztartásban dolgozók bérére 1455 milliárddal, a védelmi és rendvédelmi kiadásokra pedig 723 mil­liárd forinttal több jut. További bérrendezésekkel folytatódnak az életpályaprogramok, valamint az egészségügyi ágazatban újabb többlépcsős bérfejlesztés kezdődik, illetve az otthonápolási díj is tovább fog emelkedni. A költségvetés 2,8 százalékos inflációval számol, miközben a nyugdíjasok ismét számíthatnak prémiumra is. Az otthonteremtés támogatására összesen 296 mil­liárd forint jut. Az uniós költségek előzetes kifizetésére 1686,2 milliárd forintot fordítanak 2020-ban, szemben az idei 1800 milliárd forinttal.

Varga Mihály elmondása szerint a bejelentett célok alapja a gazdasági stabilitás. A magyar az egyik legdinamikusabban növekvő gazdaság egész Európában, ugyanakkor számos potenciális veszélyforrással kell szembenéznie. A globális növekedés a legfrissebb adatok szerint lelassult, a kereskedelmi feszültségek állandósulni látszanak, az eurózóna növekedési előrejelzései is óvatosságra intenek.

Varga Mihály átnyújtja a dokumentumot Kövér Lászlónak
Fotó: Kurucz Árpád

A hazai gazdasági kormányzatnak ezzel együtt is változatlanul az a célja, hogy 2020-ban romló külpiaci körülmények között is a növekedés üteme legalább két százalékponttal haladja meg az európai növekedés átlagát. Jelenleg ez éves összevetésben négyszázalékos növekedést jelent. Ezt a célt a legtöbb pia­ci elemző szkeptikusan kezeli annak ellenére, hogy – a tárcavezető erre rendre emlékeztet – az elmúlt években is felülmúlták a tényleges eredmények a kétkedő előrejelzéseket.

A Magyar Nemzet kérdésére Varga Mihály tegnap elmondta, hogy 2020-ra a kormányzat csak egyszázalékos hiánnyal kalkulál, és ugyancsak az össztermék egy százalékának megfelelő biztonsági tartalékokkal tervez. Vagyis a jövő évi büdzsé terve eltér az Európai Uniónak benyújtott konvergenciaprogramtól, amelyben még másfél százalékos hiánycél szerepel. Ezek mellett az államadósság töretlen csökkenését is előirányozza a költségvetési tervezet, így 2020-ra már csak a GDP 66 százalékának megfelelő összeg lehet az ország eladósodottsága.

Virovácz Péter, az ING elemzője szerint a költségvetési tervezet alapján a kormány szigorít az államháztartás kiadási oldalán. Szerinte az egyszázalékos hiánycél teljesíthető, illetve mint arról lapunknak korábban nyilatkozott, az aránylag magas tartalékok jelentős mozgásteret biztosítanak a gazdasági kormányzatnak, a visszafogott kiadások az állam részéről pedig a jegybanknak is teret adnak a rugalmasabb politikára.

Mint azt kérdésünkre Varga Mihály elmondta, az új, kifejezetten a lakosságot célzó állampapírtól a mostani állomány duplázását várják. Ez azt jelentené, hogy 11 ezermilliárdra nőne a háztartási állampapírban tartott vagyon, ez több mint az ország éves össztermékének negyede. A sajtótájékoztatón Varga Mihály elmondta, hogy már az első értékesítési napon, lényégében néhány óra alatt milliárdokért vettek az új termékből a háztartási megtakarítók.

Mint azt magunk is megtapasztalhattuk, nagyon sokan szerettek volna kincstári számlát nyitni, akár többórás sorbanállással is. Tegnap az Erzsébet-téri ügyfélszolgálaton is legalább kétórás várakozással ajánlották a számlanyitás lehetőségét. Miután Varga Mihály hivatalosan is átadta a jövő évi költségvetési tervezetet Kövér László házelnöknek, következik az általános vita, illetve az egyes bizottsági meghallgatások, majd július 12-én, az országgyűlés tavaszi ülésszakának utolsó napján meg is szavazhatják a tervezetet.

A kormányzat immár hagyományosan már a nyári szünetre elkészíti a rá következő év költségvetését, míg a korábbi gyakorlat szerint az év végén nyújtották be a tervet. Mint arról a tárcavezető a korábbi évek során többször nyilatkozott, ez kiszámíthatóságot ad a piaci szereplőknek, és mivel nagyon jó évei vannak a hazai gazdaságnak, különösebb utólagos beavatkozásokra is ritkán volt példa. A bizakodó forgatókönyvek szerint a magas tartalékszint inkább további adósságcsökkentésre adhat lehetőséget, akár meghaladva a költségvetési tervezetben foglaltakat is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.