A csúcstechnológiát képviseli a csornai napelemgyár + videó

– Magyarország jövője magyar, zöld és hightech – mondta Palkovics László tárcavezető az üzem átadóján.

Magyar Nemzet
2020. 12. 10. 13:35
A benyújtandó igényhez elegendő tíz százalék önrész, a támogatás mértéke a költség 45 százaléka lehet
A benyújtandó igényhez elegendő tíz százalék önrész, a támogatás mértéke a költség 45 százaléka lehet Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz-tizenöt évvel ezelőtt az EU feladta azt a törekvését, hogy versenyképessé váljon az ázsiai országokkal szemben, azonban az új magyar napelemcella-gyártó üzem olyan technológiai eljárásokat képvisel, amelyekkel Európa ismét versenyképes lehet – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Ecosolifer Kft. csornai napelemcella-gyárának átadásán.

A tárcavezető jelezte, hogy

Magyarország jövője magyar, zöld és hightech, a csornai beruházás pedig megfelel ezen prioritásoknak.

A cég célja hosszabb távon a cellák mellett olyan modulokat és egységeket is gyártani, amelyek energiatárolásra is alkalmasak.

A miniszter felidézte: Magyarország 2030-ra hat gigawatt naperőmű kapacitást szeretne elérni az ipari és a háztartási szektorokban együttvéve, jelenleg két gigawatt kapacitás működik hazánkban.

A háztáji napelemes beruházásokat a kormány vissza nem térítendő támogatásokkal szeretné segíteni 2021-től.

Kiemelte, hogy Magyarország napsütötte ország, amely alkalmassá teszi arra, hogy a naperőművek és a nukleáris energia használatával 2030-ra az energiatermelés kilencven százalék fölötti részét szén-dioxid-kibocsátás nélkül érje el, ez fontos eleme a klímavédelmi akciótervnek.

https://videa.hu/videok/pestisracok.hu/hirek-politika/a-csornai-napelemgyar-csorna-ecosolifer-napenergia-SiQ81V76qgZJnefa

A napelemcella-gyár átadójának egy másik aspektusát az adja – tette hozzá a miniszter –, hogy csütörtökön tárgyalja az Európa Tanács az Európai Unió megemelt szén-dioxid-kibocsátási céljait. Palkovics László hangsúlyozta, hogy nem igaz, hogy Magyarország szeretné megvétózni a célt. Azt szeretné, hogy a célt azonos mértékben támogassa az EU minden tagországa. Hozzátette, hogy Magyarország a nyolcadik helyen szerepel az 1990 óta elért szén-dioxid-csökkentésben és a 2030-as célérték negyven százalékát teljesítette tavaly.

Jövőre támogatással épülhetnek a háztáji napelemek. Ha magyar gyártású szerelhető fel, a hazai ipar is erősödik
Fotó: 123RF

Maczikó István, az Ecosolifer technológiai igazgatója elmondta: tíz évvel ezelőtt kezdődött a cég termékeinek alapjait adó fejlesztés. Ennek lényege, hogy a két alapvető napelemtechnológiát, a vékonyrétegű és a kristályos napelemeket ötvözték. Jelenleg az üzemben száz megawattos folyamatos gyártásnál 112 embert foglalkoztatnak.

A beruházás összértéke 53 millió euró (18,9 milliárd forint) volt, amelyet a kormány hatmillió forinttal támogatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.