A díszmadarakat is elérheti a kór

Nemcsak a baromfikra jelent veszélyt a madárinfluenza-járvány, a vadmadarak által terjesztett kór a vadasparkok és állatkertek lakóit is elérheti. A Nébih szerint ugyanakkor a szigorú előírások betartásával a díszmadarak is megóvhatók a betegségtől. A Fővárosi Állat- és Növénykerttől pedig megtudtuk: nagy hangsúlyt fektetnek a járványvédelemre, ezért kevés az esélye annak, hogy a 155 madárfaj egyikénél megjelenne a betegség.

2020. 01. 31. 5:50
null
A szabályok betartásával csökkenthető a madárinfluenza felbukkanásának kockázata Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a haszonállatokat tartó gazdaságokat, hanem az állatkerteket és a vadasparkokat is fenyegetheti a nemrég hazánkban is megjelent madár­influenza-vírus. Néhány napja a felvidéki Bajmócon (Bojnice) lévő állatkertben ütötte fel a fejét a megbetegedés.

A kórt egy kacsa és egy kanalasgém szervezetében mutatták ki, az eset kapcsán összesen 41 madarat kellett elpusztítani a madárinfluenza miatt. A területet a szlovák hatóságok lezárták, az állatkert legalább egy hónapig nem lesz látogatható. Lapunk az üggyel kapcsolatban megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih).

A hatóságtól megtudtuk: mivel egy elsősorban vadmadarak terjesztette betegségről van szó, minden madárfaj fogékony a betegségre, tehát az összes haszon- és díszmadarunkat is veszélyezteti a vírus.

A szabályok betartásával csökkenthető a madárinfluenza felbukkanásának kockázata
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A madárin­fluenza terjedésének megakadályozása érdekében elrendelt járványvédelmi előírások ugyanakkor a vadasparkokra és az állatkertekre is vonatkoznak. – Bár hazánkban is előfordulhat a szlová­kiaihoz hasonló eset, a járványvédelmi intézkedések betartásával jelentősen csökkenthető a betegség felbukkanásának kockázata – fogalmazott válaszában a hivatal.

A főállatorvos január 16-án rendelte el a baromfik zártan tartását az országban, a gazdálkodók így csökkenthetik az esélyét annak, hogy a szárnyasok vadmadarakkal érintkezzenek.

A Nébih szerint a zárt tartással csökkenthető a madár­influenza megjelenésének kockázata az állatkertekben, vadasparkokban is. Különleges esetekben azoknál a madárfajoknál, amelyeknél ez nem megoldható és az állatkert kezdeményezi, engedélyezhető a megelőző vakcinázás is.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője elmondta: nemcsak a madárinfluenza megjelenése ­miatt, hanem általában véve nagy hangsúlyt fektetnek a járványvédelmi óvintézkedésekre.

– Állatkertünk lakóinak egészségére az év minden napján tapasztalt állatorvosi csapat felügyel, tagjai az állategészségügyi hatóságokkal is szoros kapcsolatban állnak – emelte ki. Hozzátette: van járványvédelmi tervük, illetve az állatokkal kapcsolatos műveletek is ennek megfelelően úgy történnek, hogy az járványvédelmi szempontból is a lehető legnagyobb védelmet nyújtsa.

Az állatok egészségi állapotát folyamatosan ellenőrzik, az újonnan érkezett egyedek pedig csak a megfelelő karanténozás után kerülhetnek be az állatkert lakói közé. Így az esetleg máshonnan magukkal hozott fertőző betegségek még azelőtt kiszűrhetők, hogy bajt okoznának.

– Az egyébként is bevett intézkedéseken túl a madárinfluenzával kapcsolatban egyelőre csak az indokolt, hogy állatorvosaink az állategészségügyi hatóságokkal folyamatos kapcsolatot tartva rendszeresen értékeljék a helyzetet.

További intézkedésekre jelenleg nincs szükség – fogalmazott a szóvivő. Az utolsó eset, amikor madárinfluenza-ügyben speciális intézkedést rendeltek el a budapesti állatkertben, 2006-ban volt. Akkor a helyzet indokolta, és a hatóságok engedélye alapján 862 egyedet oltottak be. Az intézményben egyébként 155 különböző madárfaj 1302 egyede él.

A szóvivő szerint mivel lényegében egyetlen madár sincs a világon – éljen akár vadon, akár emberi gondoskodás alatt –, amelynél kizárható lenne annak lehetősége, hogy találkozik a madár­influenza vírusával, ezért a szlovákiaihoz hasonló eset természetesen itthon sem zárható ki. A valószínűsége ugyanakkor elég kicsi, és semmiképpen nem nagyobb annál, mint Európa vagy a világ bármely más állatkertjében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.