A felnőttképzés és a digitalizáció a fejlődés kulcsa

A 2020-as évek elejére az Európai Unió 10 legfejlettebb digitális tagállama között lehetünk.

Forrás: MTI2019. 04. 18. 16:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) több mint kétéves működése eredményes, a testület több versenyképességi javaslatát is elfogadta a kormány – jelentette ki Varga Mihály az NVT ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: a tanács által kidolgozott „Program a Versenyképesebb Magyarországért” megfelelően azonosította azokat a Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadásában rámutatott: a Mesterséges Intelligencia széleskörű alkalmazása áttörést hozhat Magyarország felzárkózásában, a 2020-as évek elejére az Európai Unió 10 legfejlettebb digitális tagállama között lehetünk.

A kamara és a kormány eddigi együttműködését értékelve az elnök kiemelte a Modern Vállalkozások Programját, amelynek keretében egyre több pályázó nyerte el a Digitálisan Felkészült Vállalkozás-minősítést. Parragh László előadásában további, tizenöt pontból álló intézkedésre tett javaslatot, így például az ágazati digitális stratégiák, fejlesztési programok elfogadására és megvalósítására, a vállalati digitális programok feltételeinek javítására, finanszírozási kereteik megemelésére. Az elnök szerint elengedhetetlen az is, hogy a vállalati digitalizációs ismeretek minél előbb a szakképzés részévé váljanak.

Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára javaslatot tett a tanács számára a felnőttképzés keresletvezérelt módon történő innovatív átalakítására, amelynek célja, hogy a képzések nagyobb mértékben reflektáljanak a vállatok valós képzési igényeire.

Az államtitkár szerint a digitális szakemberek számának növelésével érhető el a magasabb hozzáadott érték előállítása, illetve nőhet a beruházások száma és a kis- és középvállalkozások termelékenysége. György László konkrét intézkedési javaslatai között szerepel többek között a digitális képzési helyek egyszerűsített akkreditációja, a digitális képzési díj támogatásának bevezetése, a képzésben résztvevők kieső keresetének kompenzálása, nyelvtudás megszerzésének célzott támogatása és a regionális egyenlőtlenségek megszüntetése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.