„A fényt már látjuk, de nem tudjuk pontosan, hogy milyen hosszú az alagút”

Varga Mihály szerint az újraindításhoz szükséges vakcina- és védőeszköz-beszerzésnek nincs költségvetési akadálya.

Magyar Nemzet
2021. 02. 22. 11:40
MKIK Gazdasági Évnyitó 2021
Varga Mihály kijelentette: a kormány abból indul ki, hogy nem lehet költségvetési akadálya az emberi életek megvédésének Fotó: OLAH GERGELY MATE Forrás: MKIK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházások és fejlesztések ösztönzése áll a kormány gazdaság-újraindítási akciótervének középpontjában – jelentette ki Varga Mihály a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezletén. A pénzügyminiszter kiemelte: Magyarország továbbra is Európa egyik legvonzóbb befektetési célpontja marad a csökkenő adók, a támogató üzleti környezet, a jól képzett munkaerő és a magas fokú biztonság eredményeként.

Varga Mihály kifejtette, hogy a koronavírus-járvány átmenetileg megakasztotta Magyarország dinamikus felzárkózását, de a gazdaságvédelmi intézkedéseknek és az ország ellenálló-képességének köszönhetően az utolsó negyedévben már növekedni tudott a magyar gazdaság. A tavalyi negyedik negyedéves mutató szerint az Európai Unió 27 tagállama közül az ötödik legjobb eredményt értük el. – Ez az elmúlt tíz év következetes gazdaságpolitikájának, illetve annak köszönhető, hogy a költségvetés jelentős forrásokkal támogatja a gazdasági élet szereplőit – jegyezte meg a tárcavezető.

Mint rámutatott,

a járvány ellenére 2020 eleje óta 2500 milliárd forintnyi beruházást jelentettek be Magyarországon.

A hazai gazdaság jó állapotát jelzi az is, hogy a hitelminősítők a válság ellenére is befektetésre ajánlják Magyarországot. Mint fogalmazott: minden egyes fejlesztés, befektetés fontos lépés abba az irányba, hogy Magyarország eredményesen lépjen túl a válságon. A pozitív üzleti környezetet jellemezve Varga Mihály azt mondta, uniós összevetésben Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó mértéke, és az adócsökkentés a gazdasági visszaesés időszakában is folytatódott.

– A fényt már látjuk, de nem tudjuk pontosan, hogy milyen hosszú az alagút – jellemezte a koronavírus-járvány okozta helyzetből való kilábalást Varga Mihály. Mint fogalmazott: az újraindításhoz megfelelő szintű átoltottságot kell elérni, ezért a vakcina- és védőeszköz-beszerzésnek a jövőben sem lesz költségvetési akadálya. Szerinte a nagyarányú átoltottság nyomán

a második negyedévben két számjegyű bővüléssel térhet vissza a növekedés, amely az eddigi legmagasabb ütemű bővülés lehet a magyar gazdaságban.

Varga Mihály arra is kitért, hogy a kormány a gazdaság újraindításában, a befektetések Magyarországra vonzásában kiemelten számít a külképviseletek munkájára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.