A Fitch nem változtatott az orosz adósi besoroláson

Forrás: MTI2019. 02. 18. 16:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő nem változtatott Oroszország adósi besorolásán, azt „BBB mínusz” szinten tartotta „stabil” kilátással, ami a befektetésre ajánlott államadós-minősítési kategória alapszintje.

A Fitch azzal számol, hogy idén mérséklődik a fogyasztói kereslet a januártól érvényes magasabb, a korábbi 18 százalékról 20 százalékra emelt áfakulcs miatt, miközben idén várhatóan csökkennek a beruházások az orosz gazdaságban. Ezek miatt a hitelminősítő azzal számol, hogy az idei orosz GDP-növekedés 1,5 százalékra lassul, jövőre azonban a gazdaság teljesítménye már 1,9 százalékkal nő.

A Fitch jelentésében 1,8 százalékos tavalyi GDP-növekedés szerepelt. Az orosz statisztikai hivatal február 12-én azt közölte nem végleges adatként, hogy a gazdaság 2,3 százalékkal bővült 2018-ban.

A Fitch rámutatott arra, hogy az egy fokkal magasabb „BBB” besorolású országok esetében 3,2 százalék a medián GDP-növekedés.

A hitelminősítő előrejelzése szerint az áfaemelés, a rubel gyengülése és általában az inflációs várakozások erősödése miatt az idei átlagos infláció 5,3 százalék lesz a tavalyi, történelmi minimumnak számító 2,9 százalék után.

A Fitch szerint 2020-ban 4 százalék lesz az infláció, ami megegyezik a jegybanki inflációs céllal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.