A fizikai dolgozók az éves szabadságuk terhére maradtak karanténban

A fizikai munkavállalóknak a karantén alatt fizetett szabadságukat adták ki, de tartalékolnak is.

Magyar Nemzet
2020. 07. 28. 14:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban és áprilisban mintegy kétszer annyi szabadságot adtak ki a munkáltatók a fizikai dolgozóknak a járványügyi korlátozások miatt, mint egy átlagos évben – derül ki a Trenkwalder és a BDO Magyarország hétezer munkavállaló bevonásával készített közös felméréséből. Májusban már a korábbi évekhez hasonlóan alakultak a szabadságok. Felidézték: a veszélyhelyzet időszakában a termelési lánc problémái miatt leálló vállalatok jelentős tömegeket tartottak otthon, az első hetekben jellemzően fizetett szabadságon. Mindez az éves keretek csökkenését eredményezte, ezért idén nyáron sok munkavállaló a tervezettnél kevesebb időre tud szabadságra menni. A BDO a szabadságolások tervezésének fő nehézségét a járványhelyzet bizonytalan alakulásában látja. Számos egészségügyi szakértő októberre és novemberre várja a második hullámot, amely újabb korlátozásokat, valamint az ellátási lánc újbóli nehézségeit hozhatja magával.

A közlemény idézi Máriás Attilát, a BDO Legal vezető munkaügyi tanácsadóját, aki elmondta, a tavaszihoz képest kevesebb, illetve rövidebb idejű leállásokra számíthatunk. A tavaszi tapasztalatok ismeretében a vállalatok szigorú védelmi szabályok mellett – kötelező maszk, kézfertőtlenítés, plexi védőpajzsok, más szervezési intézkedések – igyekeznek folyamatosan fenntartani a működést.

A piaci környezet azonban kikényszerítheti a leállást, és erre a cégek egy része már előre, a szabadságok szigorúbb ütemezésével is próbál felkészülni.

A szakértő szerint a jelenlegi bizonytalan helyzetben könnyen előfordulhat, hogy pusztán a szabadságkeret kezelésével a felmerülő problémák nem megoldhatók. A cégek emiatt korábban 24 hónapos munkaidőkeret bevezetése mellett döntöttek. A veszélyhelyzet ideje alatt elrendelt hosszabb tartamú munkaidőkeretről egyoldalúan dönthettek a cégek, de aki ezzel a lehetőséggel az első hullámban nem élt, az lemaradt. Jelenleg ugyanis csak az új munkahelyteremtő beruházások esetén lehet egyoldalúan elrendelni 24 hónapos munkaidőkeretet.

A szellemi munkakörökben dolgozókat kevésbé érintette a szabadságok kiadása a karantén alatt, mivel legtöbbjüknél az otthoni munkavégzés elrendelésével élt a munkáltató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.