A foglalkoztatottsággal együtt kell javulnia a munkahelyi baleseti statisztikának

A kormány arra törekszik, hogy a foglalkoztatottság növekedése mellett csökkenjen a munkahelyi balesetek száma – jelentette ki a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Békéscsabán, sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2019. 03. 28. 17:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bodó Sándor a szaktárca és a Békés megyei kormányhivatal által szervezett munkavédelmi konferencián rámutatott: a megfelelő munkakörülmények biztosítása alapvetően a munkaadó felelőssége, de a törvényhozásnak, a kormányzatnak és az államigazgatásnak fontos feladata van a szabályozás és az ellenőrzés során. Az államtitkárság ehhez azzal járul hozzá, hogy „a legjobb tudásuk szerint adják meg a szakmai útmutatásokat a helyi kollégáknak” – mondta.

A cél teljesen egyértelmű, hogy biztonságos körülmények között tudjanak a munkavállalók dolgozni, mert ez a siker garanciája – szögezte le.

Az államtitkár arra az ellenzéki kritikára, hogy nem csökkent nagyobb mértékben a munkabalesetek száma, elmondta, 2010 óta csaknem 800 ezerrel nőtt a munkavállalók száma, ennek köszönhetően a balesetek száma arányában csökkent.

Az államigazgatás munkavédelemmel kapcsolatos feladatairól kiemelte, hogy az ellenőrzések mellett egyre nagyobb szerepet kap a megelőzés. A nagyobb cégek, illetve multinacionális vállalkozások számára rendelkezésére áll az a személyi állomány, akiknek a munkavédelem a speciális feladata. De egy mikro-, kis- és középvállalkozásnak nincs ekkora kapacitása, ezért fontos, hogy részükre a kormányhivatalok megfelelően felkészült tanácsadókat biztosítsanak – mondta.

Takács Árpád, a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta, hogy az elmúlt egy évben csaknem ezer vállalkozást kerestek fel kérdőíves formában, az adatok kiértékelése után most arra helyezik a hangsúlyt, hogy olyan protokollokat és szakmai irányelveket dolgozzanak ki, amelyek segítik a kkv-k munkavédelmi törekvéseit.

Herceg Tamás, Békéscsaba és térsége országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy Békésben némileg magasabb a munkanélküliségi ráta, mint az országos átlag. Ezért kiemelten fontos, hogy minél több beruházás valósuljon meg a térségben. Elmondása szerint tavaly 93 milliárd forint működőtőke érkezett a megyébe, és további fejlesztési forrásokra számít Békés a Modern Városok Programja, illetve a Településfejlesztési Operatív Program keretében. Ezeknek a beruházásoknak és engedélyeztetési eljárásoknak a során komoly teendői vannak a területi kormányhivatal munkavédelmi szakembereinek is – jelezte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.