A főszezonra érkeznek a gyógyfürdőzők

A cseh és a szlovák turisták már szállingóznak, de előszezoni távolmaradásuk után a legjelentősebb küldőpiacot jelentő német és osztrák fürdővendégekre még mindig várhatnak a fürdővárosok magánszállásadói. Az idei forgalom mégsem vész el: a júliusi–augusztusi főszezonban, illetve az őszi hónapokban az előzetes foglalások szerint megtelhetnek az állami támogatással felújított apartmanok, szobák, panziók a határnyitás után érkező külföldiekkel.

2021. 06. 25. 18:57
null
Hévíz, 2020. május 9. Vendégek napoznak a hévízi tófürdőben az újranyitás napján, 2020. május 9-én. A fürdőt a koronavírus-járvány miatt március 17-én zárták be. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megmutatnák már a hévízi és a bükfürdői apartmanlakások, vendégházak, panziók tulajdonosai, hogy mire költötték a Kisfaludy szálláshelyprogram pályázatán elnyert milliós támogatásokat, de egyelőre csak az átadás utáni fényképek igazolják, milyenek voltak és milyenek lettek egy-másfél év alatt a kívül-belül megújult szállások.

Még várják a külföldiek megszokott tömegét a hévízi szolgáltatók
Fotó: Kállai Márton

Hévízen négyszáz, Bükfürdőn több mint száz magánszálláshely várja a vendégeket, így érthető, hogy mindkét fürdővárosban fokozott vendéglátói figyelem irányul a beutazási korlátozások feloldására.

– Két-három hetes itt-tartózkodásra várunk fürdővendégeket, de

látszik, hogy a környező országokban kedvezőtlenebb a beoltottsági arány, mint nálunk.

Nem ritka, hogy azért mondják le az utat, mert a házastársak közül a férjnek vagy a feleségnek még nincs védettségi igazolványa – magyarázta a döcögősen induló gyógyfürdőzési idény okát Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke.

Jelezte: egyre több olyan hirdetés jelenik meg az interneten, amely azt reklámozza, hogy van egy hely Hévízen, ahova már régóta járnak a helybeliek. Szavai szerint mivel a tó vizét háromnaponként cserélik, a zsilip utáni lefolyóban harminc foknál is melegebb, kristálytiszta víz csábítja a fürdőzőket, holott a zsiliptől száz méteren belüli fürdést a törvény tiltja. – Sokan már eleve a lefolyó közelében hirdetnek szabad szállást, ami rontja a mi tisztességes üzletünket, nem beszélve a szabályszegésről – jegyezte meg.

Kiélezett harc folyik a vendégekért, egymásra ígérnek a szállásadó. Fotó: Éberling András

Bükfürdőn is egyelőre várják a szolgáltatók a vendégek nagyobb arányú érkezését.

– Azt gondolom, elfogadható áron ajánljuk a Kisfaludy program támogatásából megújult apartmanokat, szobákat. A kettő vagy maximum öt éjszakát nálunk töltő vendég naponta 5700 forintot fizet a szálláshelyért – mondta lapunknak ­Németh Gyula, a Bükfürdői Szobakiadók Szövetségének elnöke.

Megjegyezte: optimista ezt az évet illetően, amely 2020-nál csak jobb lehet. Mint mondta, a büki vendéglátók rugalmasak az előfoglalási pénzek kezelésében is. Ha a vendég a szobafoglalást megelőző hetedik napon belül mondja le a szállást, csak jelentéktelen összeggel lesz kevesebb a visszautalt foglalási díj.

Prémium zónát építettek Hajdúszoboszlón

A tavaly nyárinál is több vendéget várnak hazánk legnagyobb fürdővárosában, ahol eddig 45 ezer turista foglalt le 227 ezer vendégéjszakát. A világhírű gyógyfürdőben a napokban adták át az eddigi második legnagyobb fejlesztést. Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, mely eddig összesen 19 500 négyzetméteres vízfelülettel büszkélkedhetett, idén még nagyobb lett: június közepére elkészült az ország legújabb szabadtéri wellnessfürdője. A hajdúszoboszlói fürdő prémium zónájába telepített 2500 négyzetméteres vízfelület ezer fő befogadására alkalmas részlege világ körüli utazásra is hív: a Plitvicei-tavak inspirálta medencében vízesés, az Amazonas hangulatát felidéző részen galériákon elhelyezett jakuzzik, a Tahiti-medencében pedig vízi bár is helyet kapott. A 3,5 milliárd forintos beruházásból a kormány másfél milliárdot biztosított, azon túl, hogy több mint négyszázmillió forintos bértámogatással 723 munkahelyet őriztek meg a gyógyfürdőben. A városban nyáron a fürdő mellett számos programmal várják a látogatókat. ­Június végén átadják a Bocskai István Múzeum Fejedelmi kincstár nevű új épületét, ahol egyebek mellett a hajdúkat Szoboszlóra telepítő Bocskai István erdélyi fejedelem koronájának és jogarának a nemes és hiteles másolatait lehet megnézni. (G. J. M.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.