A G20-ak intézkedési tervet fogadtak el a tengerekbe jutó műanyaghulladék csökkentésére

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében.

Forrás: MTI2019. 06. 16. 19:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A G20-ak környezetvédelmi és energiaipari miniszterei a Tokiótól északnyugatra fekvő Karuizava városban tanácskoztak a tengeri környezetszennyezés problémáiról a június 28-29-i oszakai G20-csúcstalálkozót megelőzően.

A találkozón létrejött megállapodás a 2017-es hamburgi G20-csúcson elfogadott akcióterv (G20 action plan on marine litter) alapjaira építve az intézkedések alkalmazásának olyan keretrendszerét hozta létre, amely – bár önkéntes alapon, de – megkönnyíti a tengerek műanyagszennyezésének csökkentését.

Az intézkedési keretrendszerben a G20-tagállamok törekednek arra, hogy az alapanyagok életciklus-szemléletű alkalmazásával csökkentsék a keletkező hulladék mennyiségét, megosszák egymással a legjobb gyakorlatról szerzett tapasztalataikat, ösztönözzék az innovációt, valamint fokozzák a környezetszennyezés mértékének tudományos felügyeletét.

Évente mintegy 300 millió tonna műanyaghulladék keletkezik a világon, ebből nagyjából 8 millió tonna kerül a világ óceánjaiba az ENSZ adatai szerint. A legtöbb műanyaghulladék az ázsiai országokból, köztük a G-20 olyan tagállamaiból, mint Kína és Indonézia kerül a világ tengereibe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.