A Gazdasági bizottság támogatta az ÁSZ 2018-as beszámolóját

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága keddi ülésén megtárgyalta és elfogadásra javasolta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2018. évi tevékenységéről szóló tájékoztatót. Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke a bizottsági ülésen hangsúlyozta: a számvevőszék erősödő tanácsadó, elemző tevékenysége mellett tovább folytatja ellenőrzési tevékenysége hatékonyságának növelését, amelynek következő szintje a digitális ellenőrzésre történő átállás – közölte az ÁSZ a honlapján.

Forrás: MTI2019. 07. 02. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Warvasovszky Tihamér a bizottság ülésén kifejtette: az ÁSZ 2011 óta a munkafolyamatok optimalizálásának köszönhetően az ellenőrzött szervezetek számát közel háromszorosára növelte. A kockázatelemzés fejlesztésével az ellenőrzöttek egyedi kockázatainak megfelelő, célzott ellenőrzési programmal történnek az ellenőrzések.

Az ÁSZ 2018-ban 806 ellenőrzött szervezet számára összesen 2161 javaslatot fogalmazott meg és 212 figyelemfelhívó levelet küldött. Az elmúlt évben lefolytatott ellenőrzések alapján összesen 323 nyilvános számvevőszéki jelentés készült, melyek közel 20 százalékát az utóellenőrzések tették ki, ahol a számvevők az intézkedési tervekben meghatározott feladatok végrehajtását értékelte. Az elszámoltatható közpénzfelhasználás érdekében 2018-ban az Állami Számvevőszék 177 alkalommal értesített valamely hatóságot, illetékes felügyeleti szervet és kezdeményezett eljárást – mondta el az ÁSZ alelnöke.

Az ÁSZ tavaly 6 törvényjavaslathoz tett ajánlást. Az ellenőrzési megállapításai alapján a számvevőszékről szóló jogszabály módosítását kezdeményezte többek között az önkormányzatok adósságrendezése és befektetési tevékenysége, az infó-törvény és a választási-, valamint párttörvény módosítása, állami vagyon számvizsgálata területén.

Az alelnök kiemelte, hogy az ÁSZ tavaly nagy figyelmet fordított az állami vagyongazdálkodás és az állami beruházások ellenőrzésére, a központi költségvetéssel összefüggő területekre és intézményekre, valamint az önkormányzati alrendszert érintő ellenőrzésekre is.

Kitért arra is, hogy az ellenőrzött szervezetek adatszolgáltatásának megkönnyítése, valamint a költséghatékony – papírmentes és ezáltal közpénz-kímélő – adatszolgáltatás megvalósítása érdekében az ÁSZ elektronikus adatszolgáltatási rendszert hozott létre.

A Gazdasági bizottság támogatta az Állami Számvevőszék 2018. évi tevékenységéről szóló tájékoztató elfogadását. A vonatkozó határozattervezet szerint az Országgyűlés elismeri az Állami Számvevőszék 2018. évi, a digitális ellenőrzési környezetre történő átállás érdekében kifejtett tevékenységét. A parlament támogatja az ÁSZ minden olyan további tevékenységét, amely elősegíti a digitális adatfeldolgozás eredményeként az adatok hiteles forrásból történő biztosítását, valamint az ellenőrzött szervezetek adatszolgáltatásának és a jogszabályi követelményeknek megfelelő beszámolásának hitelességét és megfelelőségét – közölte az ÁSZ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.